Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PVDA) na afloop van het begrotingsoverleg ANP

VVD en PvdA hebben ook vanmiddag geen overeenstemming bereikt over de begroting voor volgend jaar. Op het ministerie van Financiën probeerden de partijen van het demissionaire kabinet vooral een oplossing te vinden voor de kwestie van de lerarensalarissen, maar ze zijn er nog niet uit. De PvdA heeft geëist dat leraren in het basisonderwijs er geld bij krijgen.

Of dat ook gebeurt, hangt niet alleen af van coalitiepartner VVD, maar ook van de andere partijen die nu praten over de vorming van een nieuw kabinet: CDA, D66 en ChristenUnie. De kwestie wordt aan beide 'tafels' besproken en dat maakte de oplossing ingewikkelder dan anders. VVD-onderhandelaar Zijlstra noemt dat simultaan schaken.

Unieke situatie

Voor de PvdA is extra geld voor basisschoolleraren een belangrijk punt en dus neemt de spanning in Den Haag toe. Als er geen akkoord over komt, dreigt de unieke situatie dat de PvdA uit het demissionaire kabinet stapt en dat het op de valreep alsnog valt.

Hoe groot de kans is dat dit gebeurt, valt moeilijk te zeggen, vertelt politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Maar de kans is er zeker. Alle partijen hebben zich inmiddels flink ingegraven. Tegelijkertijd heeft niemand echt belang bij zo'n val. Het zou een blamage zijn voor de politiek en slecht afstralen op alle vijf betrokken partijen en dus was er vandaag veel overleg."

Ongelukken voorkomen

Premier en VVD-leider Rutte zei na het overleg met de PvdA dat de gesprekken doorgaan, maar dat ze nog niet af zijn. "We zijn er pas uit als we eruit zijn." Hij wilde er inhoudelijk verder weinig over kwijt. Ook vicepremier en PvdA-leider Asscher wilde niet veel zeggen over wat er precies is besproken.

Op de vraag hoe erg het zou zijn als het demissionaire kabinet alsnog zou vallen, antwoordde Rutte dat alles er op gericht is een goede begroting op te stellen. "We proberen natuurlijk ongelukken te voorkomen." Op een soortgelijke vraag, antwoordde Asscher dat hij "altijd dingen wil oplossen, ook vandaag". Hij zei dat de begroting anders van karakter is dan normaal, maar dat "we er tegelijkertijd wel met elkaar moeten uitkomen".

Prinsjesdag

De lerarensalarissen waren eerder vandaag ook een belangrijk onderwerp van gesprek op een fractiedag van de PvdA in Kijkduin.

Morgenochtend is er weer coalitieoverleg, 's middags praat ook het kabinet weer over de begroting. Volgens Rutte is dan de deadline. Naar verluidt is dat ultimatum voor de PvdA niet in beton gegoten. "We horen inmiddels geluiden bij de PvdA dat ze de deadline nu toch een beetje willen opschuiven", zegt Van der Wulp. "Dat zou een signaal kunnen zijn dat ze niet heel hard op een mislukking af willen stevenen.

Het is de bedoeling dat er morgen voorstellen naar de Raad van State gaan. De begroting wordt gepresenteerd op Prinsjesdag, vandaag over drie weken. Informateur Zalm zei gisteren dat er dan waarschijnlijk nog geen nieuw kabinet is.

Begroting zonder bedrag

Intussen wordt meer duidelijk over wat er zich achter de schermen bij het begrotingsoverleg heeft afgespeeld. De PvdA zou twee begrotingen willen uitwerken. Een met daarin het bedrag voor stijging van de lerarensalarissen. In het andere voorstel zou juist geen bedrag zijn genoemd. Op die manier zou er nog tijd zijn om voor Prinsjesdag een oplossing te vinden.

STER reclame