EPA

Het aantal doden na de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils is opgelopen naar 16. Een 51-jarige Duitse vrouw is in het ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen. Ze raakte gewond bij de aanslag in Barcelona.

24 gewonden liggen nog in het ziekenhuis, meldt de Catalaanse overheid. Vijf van hen verkeren in kritieke toestand.

Anderhalve week geleden reed een busje in op het publiek op de Ramblas in Barcelona. Het dodental van deze aanslag staat nu op 15. De bestuurder van het busje, de 22-jarige Younes Abouyaacoub, werd maandag door de politie doodgeschoten.

Enkele uren na de aanslag in Barcelona reed in de kustplaats Cambrils een personenauto op mensen in. Daarbij werd een vrouw gedood. De politie schoot de vijf inzittenden van de auto dood.

Terreurcel Ripoll

De aanslagplegers behoorden tot dezelfde terreurcel uit de stad Ripoll. In de nacht voor de aanslagen was er een zware explosie in een uitvalsbasis van de groep, in de plaats Alcanar. In die woning werd onder meer het lichaam gevonden van Abdelbaki Es Satty. Deze imam, die actief was in Ripoll, wordt gezien als het brein achter de terreurcel.

Gisteren was er in Barcelona een mars tegen terrorisme. Ongeveer 500.000 mensen liepen mee in het protest. Ze riepen onder meer "no tinc por", wat "ik ben niet bang" betekent.

STER reclame