De vrijgelaten terreurverdachte Salah el Karib EPA

Een rechtbank in Madrid heeft de vrijlating gelast van nog een verdachte van de aanslagen in Catalonië van vorige week. De man, Salah el Karib, komt onder voorwaarden vrij. Hij runde een internetcafé in Ripoll, het dorp in de Pyreneeën van waaruit de terroristische cel opereerde.

Karib moest zijn paspoort inleveren en dient zich voorlopig elke week bij de politie te melden. De aanklager had verzocht hem in hechtenis te houden, maar de rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijs is tegen Karib om hem langer vast te houden.

Eerder deze week werd ook al een van de vier verdachten onder voorwaarden op vrije voeten gesteld. Het ging toen om Mohamed Aalla. Zijn gestolen auto werd gebruikt bij de aanslag in Cambrils. Daarbij werd een vrouw gedood.

Gasflessen

De twee andere verdachten blijven wel vastzitten. Ze maken deel uit van de oorspronkelijke terroristische cel van twaalf mannen, van wie er zes door de politie zijn doodgeschoten. De twee anderen kwamen om in het dorp Alcanar, toen het huis ontplofte waar gasflessen werden geprepareerd voor aanslag die verwoestend moest zijn.

Bij de aanslagen in Catalonië vielen 15 doden. Spaanse media meldden dat een verdachte tegen de rechter heeft gezegd dat het oorspronkelijke doel een aanslag was met gasflessen op onder meer de kathedraal Sagrada Familia. Door de ontploffing in Alacanar moesten de terroristen hun plannen wijzigen.

STER reclame