Reuters

In het centrum van Barcelona hebben zo'n 500.000 mensen meegelopen in een demonstratie tegen terrorisme. Onder het motto "no tinc por" (Catalaans voor 'ik ben niet bang') brachten ze ook een hommage aan de slachtoffers van de aanslagen van vorige week waarbij vijftien mensen om het leven kwamen.

Hulpverleners en Catalaanse politieagenten liepen voorop in een mars naar Plaza Catalunya. Ook de Spaanse koning Felipe en Spaanse en Catalaanse politici liepen mee in de demonstratie.

Honderdduizenden bij protest tegen terrorisme in Barcelona

De politie had de route goed beveiligd. "Alle zijwegen zijn afgesloten", vertelde correspondent Edwin Winkels. "Er staat zelfs een stadsbus dwars over de Diagonal, een grote weg, geparkeerd zodat er geen voertuigen meer langs kunnen." Ook vlogen er drie helikopters boven het centrum die de boel in de gaten hielden.

Volgens Winkels was de sfeer gemoedelijk. "Het is geen politieke demonstratie. Dus geen officiële toespraken, wel voorgelezen gedichten, zang en muziek. Er heerst een familiesfeertje. Gewoon hier zijn en bewijzen dat ze niet bang zijn."

Vrijwilligers deelden rode, gele en witte rozen uit. Dat zijn de kleuren van de stad Barcelona. De demonstratie werd besloten met het zingen van het Lied van de vogels, een traditioneel Catalaans slaapliedje, op Plaza Catalunya.

Ook na afloop van de demonstratie bleef het plein nog lange tijd vol met mensen.

STER reclame