De boekwinkel aan de Cillierstraat in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Den Haag in actie tegen illegale gebedsruimte

De gemeente Den Haag is helemaal klaar met de stichting Qanitoen. Die blijft tegen de regels in gebedsdiensten houden in een bedrijfspand aan de Cillierstraat. Volgens de erfpachtakte mag dat niet. De gemeente spant nu een kort geding aan.

Een imam die daar tot voor kort predikte was de omstreden Fawaz Jneid, die in zijn preken bevolkingsgroepen tegen elkaar opzette. Vorige week legde minister Blok van Veiligheid hem een gebiedsverbod van een half jaar op voor de Schilderswijk en de naastgelegen wijk Transvaal. De Cillierstraat ligt op de grens van die twee wijken.

Ultimatum

De gemeente stelde Qanitoen begin augustus een ultimatum dat afgelopen maandag afliep. Vandaag heeft de gemeente vastgesteld dat in het pand toch weer een gebedsdienst plaatsvond. Voor burgemeester Krikke is de zaak duidelijk.

"Het is ontoelaatbaar dat de stichting Qanitoen steeds opnieuw de regels overtreedt. Die boodschap hebben we op verschillende momenten en op verschillende manieren aan hen verteld. Wat mij betreft is nu de maat vol en daarom vragen we de rechter om een uitspraak."

Bestemmingsplan

Stichting Qanitoen zegt dat de gemeente er alles aan doet om hen tegen te werken. "De gemeente beroept zich op de erfpachtregels, omdat dat de enige manier is om de activiteiten te stoppen."

Volgens de stichting zijn de activiteiten volgens het bestemmingsplan gewoon toegestaan. Een woordvoerder zegt: "Een vorige stichting op deze locatie mocht dat ook. Waarom zou het nu dan niet meer mogen?"

De stichting is benieuwd naar het oordeel van de rechter. "Als de rechter wél goede argumenten heeft waardoor de activiteiten moeten stoppen, zien wij die graag tegemoet."

Wanneer het kort geding dient is nog niet duidelijk. Dat bepaalt de rechtbank. De gemeente wacht met verdere stappen af tot de rechter een oordeel heeft gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl