Omstreden imam Sjeik Fawaz Jneid
NOS Nieuws

Den Haag eist einde aan preken 'haatimam' in boekwinkel

Burgemeester Krikke van Den Haag heeft de stichting Qanitoen een ultimatum gesteld. Binnen tien dagen moet de stichting ophouden het pand aan de Cilliersstraat als gebedsruimte te gebruiken.

Officieel is in het pand een islamitische boekwinkel gevestigd, maar volgens de gemeente is de omstreden imam Fawaz Jneid er al maanden aan het preken. Dat mag niet, want het pand mag alleen als bedrijfsruimte worden gebruikt.

Jneid is omstreden omdat hij columnist Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali vervloekte. Verder noemde hij PvdA'er Achmed Marcouch een nepmoslim en preekte hij tegen homo's.

Kort geding

De gemeente Den Haag heeft Qanitoen meerdere malen gemaand te stoppen met de preken. "We hebben brieven gestuurd, gesprekken gehad. Allemaal zonder resultaat", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Vandaag kreeg de stichting Qanitoen het ultimatum door een deurwaarder overhandigd. Als de stichting niet binnen tien dagen stopt met de preken, dan stapt de gemeente naar de rechter.

"Laat er geen enkel misverstand over bestaan: het pand van de stichting mag uitsluitend als bedrijfsruimte worden gebruikt. Enig ander gebruik, bijvoorbeeld als gebedsruimte, is niet toegestaan en zal niet worden toegestaan", aldus burgemeester Krikke.

De gemeente doet er alles aan om te voorkomen dat Fawaz opnieuw voet aan de grond krijgt in Den Haag. Daarbij overlegt de gemeente met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl