Omstreden Imam Sjeik Fawaz Jneid
NOS NieuwsAangepast

Minister en NCTV leggen imam in Den Haag gebiedsverbod op

De omstreden imam Fawaz Jneid heeft van minister Blok van Veiligheid en Justitie een gebiedsverbod opgelegd gekregen voor de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Dat betekent dat hij niet meer mag prediken in en rond een islamitische boekwinkel aan de Haagse Cilliersstraat. Het verbod geldt voor zes maanden.

Het besluit is genomen in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en op dringend verzoek van burgemeester Krikke van Den Haag. Die stelde eerder dat de imam al maanden illegaal in de boekwinkel aan het preken was en dreigde met juridische stappen.

Theo van Gogh

Jneid preekt tegen homo's en vervloekte in het verleden de vermoorde cineast Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali. Hij werd in 2012 uit de Haagse As Soennah-moskee weggestuurd vanwege de illegale huwelijken die hij daar sloot. Den Haag heeft de stichting die het pand beheert waar de man preekt meerdere malen gemaand om te stoppen. Zonder resultaat.

In de motivering voor het gebiedsverbod staat dat de imam een intolerante boodschap verkondigt waarmee hij bijdraagt aan het radicaliseringsproces in de richting van jihadisme. Daar komt bij dat het illegale gebedshuis in een wijk ligt waar grote zorgen zijn als het gaat om radicalisering.

Burgemeester Krikke van Den Haag is tevreden met het gebiedsverbod. "Samen met vele Hagenaars werk ik iedere dag hard om het leven voor iedereen zo vrij en veilig mogelijk te maken. Een hernieuwd podium voor Fawaz Jneid en zijn extremistische opvattingen staat haaks op dat doel. Daarom zetten we alles op alles om te voorkomen dat hij voet aan de grond krijgt in de stad."

Jneid kan er nog tegen in beroep gaan bij de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl