De politie grendelde de Maassilo in Rotterdam volledig af ANP

De 22-jarige man die is aangehouden in Zevenbergen naar aanleiding van de terreurdreiging in Rotterdam, verspreidde een bericht over die dreiging voordat de autoriteiten alarm sloegen. Wat er in dat bericht stond en hoe hij het de wereld in bracht, is niet bekendgemaakt.

In een interview bij BNR zei minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) dat de man stevig aan de tand wordt gevoeld. "We willen weten waarom hij deze idiote actie gepleegd heeft", zei Blok.

Gisteravond werd een concert in de Maassilo in Rotterdam afgeblazen vanwege de dreiging. Informatie uit Spanje heeft volgens Blok "mede een rol gespeeld" bij de beslissing om het concert van Allah-Las af te gelasten. Wat die informatie precies inhield, is niet naar buiten gebracht.

Dreiging voorbij

Burgemeester Aboutaleb zei voor het begin van de raadsvergadering in Rotterdam dat de dreiging nu voorbij is. Als de Maassilo kans ziet om het concert van Allah-Las in te halen, dan is dat wat Aboutaleb betreft geen probleem.

In Zevenbergen zagen bewoners van het buitengebied hoe een arrestatieteam afgelopen nacht rond 02.00 uur iemand van zijn bed lichtte, vermoedelijk de 22-jarige verdachte. De voordeur werd geforceerd. Bij de deur zijn de sporen daarvan nog te zien.

De verdachte werd met een doek over zijn hoofd afgevoerd. Daarna heeft de politie in het huis nog enkele uren gezocht naar bewijsmateriaal, vertelde een ooggetuige aan verslaggever Jeroen de Jager.

'HBO-student'

Volgens omwonenden is de verdachte de zoon van een "heel gewoon" Brabants gezin dat al dertig jaar in hetzelfde huis woont. Hij woont nog bij zijn ouders, maar was alleen thuis omdat zijn ouders op vakantie waren.

De mensen in de buurt beschrijven de 22-jarige als een rustige HBO-student, een aardige, nette jongen die een bijbaan heeft bij een benzinestation. Ze kunnen zich niet voorstellen dat hij iets kwaads in de zin had.

Volgens een buurman is de verdachte "een hele rustige jongen, die soms ook bij de buren oppaste en een enkele keer in het café kwam". Hij noemt hem ook "een pientere jongen, die over van alles kan meepraten". Hij kan zich niet voorstellen dat zijn buurjongen iets te maken heeft met de situatie die zich gisteravond in Rotterdam heeft afgespeeld. "Of hij moet iets goed verborgen hebben gehouden, maar dat denk ik niet."

STER reclame