ANP
NOS NieuwsAangepast

Oud-minister Sorgdrager leidt onderzoek naar eierschandaal

Oud-D66-minister van Justitie Winnie Sorgdrager gaat het onderzoek leiden naar het eierschandaal. Sorgdrager moet gaan uitzoeken hoe de besmetting met het bestrijdingsmiddel fipronil heeft kunnen gebeuren, wie er verantwoordelijk voor is en hoe de communicatie tussen alle betrokkenen is gegaan.

Sorgdrager (69) is op dit moment lid van de Raad van State. Minister Schippers en staatssecretaris Van Dam schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat haar onderzoek hopelijk voor het einde van het jaar is afgerond.

De directe schade voor de betrokken pluimveebedrijven wordt geschat op ongeveer 33 miljoen euro. De schade per bedrijf varieert naar schatting van 120.000 tot 220.000 euro.

In totaal zijn er tot nu toe 258 bedrijven met 664 stallen geblokkeerd. Een deel daarvan is inmiddels geheel of gedeeltelijk weer vrijgegeven. Ook supermarkten hebben grote schade opgelopen.

Voorlopig

Brancheorganisatie LTO Nederland noemt de schatting van 33 miljoen euro schade voor kippenboeren zeer voorlopig. Voorzitter Hubers van de afdeling Pluimveehouderij verwacht dat supermarkten nog claims gaan indienen en bovendien acht hij het mogelijk dat de consumentenvraag naar eieren vanwege de fipronil-affaire zal afnemen.

De Tweede Kamer komt morgen terug van zomerreces om te debatteren over de eiercrisis. Eerder hebben Schippers en Van Dam gezegd de Kamer bewust niet op de hoogte te hebben gebracht van het mogelijke gebruik van het anti-luizenmiddel fipronil in de pluimveesector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl