NOS NieuwsAangepast

Ook fipronil in Poolse eieren in Nederland

Het bestrijdingsmiddel fipronil zit ook in eieren die zijn geïmporteerd uit Polen. Een eierhandelaar of -verwerker heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gemeld dat hij bij een steekproef een te hoog gehalte fipronil heeft gevonden in Poolse eieren, zegt een NVWA-woordvoerder.

De NVWA heeft branche-organisatie Anevei erop gewezen dat alle fipronil-gevallen moeten worden gemeld en dat besmette Poolse eieren uit de handel moeten worden gehaald. Dat is een verantwoordelijkheid van de sector zelf, net als bij het terughalen van Nederlandse eieren.

Ergernis

Verdere maatregelen zijn nog niet genomen, tot ergernis van Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij van LTO. In het AD zegt hij dat de NVWA bij Nederlandse eieren veel harder optreedt dan bij geïmporteerde eieren.

"Het kan niet zo zijn dat we ons hysterisch druk maken over fipronil in Nederlandse eieren en niet over fipronil in eieren uit het buitenland. Heel vreemd dat de NVWA niet meteen controleert en optreedt", aldus Hubers in de krant.

Volgens de NVWA wordt er geen onderscheid gemaakt. "Natuurlijk doen we steekproefsgewijs onderzoek in winkels", zegt de woordvoerder. "Ook Poolse eieren met te veel fipronil mogen niet op de markt komen. Dat gaan we goed in de gaten houden."

Ook Anevei komt niet met extra maatregelen. "Sinds 22 juli toen de ontdekking van fipronil naar buiten kwam, zijn er al maatregelen genomen door onze leden. Ze zijn gaan screenen en dat blijven ze ook doen", zegt voorzitter Hubert Andela. Vrijdag zijn de leden wel geïnformeerd om extra alert te zijn. "Een eierproducent weet dat hij verplicht is om een melding te doen als er fipronil in de eieren wordt gevonden."

Nederland importeert volgens het AD wekelijks één tot twee miljoen eieren uit Polen. Ze worden verwerkt in verschillende producten en komen terecht in restaurants en Poolse winkels. In reguliere supermarkten worden ze niet verkocht. De eieren zijn goedkoop omdat de regels voor de pluimveehouderij in Polen minder streng zijn.

Europees netwerk

Hubers (LTO) denkt dat de fipronil-besmetting in Polen niet afkomstig is van Chickfriend, het bedrijf uit Barneveld dat het anti-bloedluismiddel in Nederland heeft gebruikt. Volgens Hubers is er een Europees netwerk actief, omdat het gebruik van fipronil erg lucratief is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl