Besmette eieren werden massaal uit de schappen gehaald ANP

Na de lege schappen in de supermarkten de afgelopen weken is de verkoop van eieren nu weer zo goed als normaal. Dat meldt de brancheorganisatie CBL. "Business as usual", zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelen.

Volgens het CBL loopt de schade voor de supermarkten in de tientallen miljoenen. De branchevereniging vindt dat de schade moet worden verhaald op de pluimveebedrijven. Er worden inmiddels gesprekken gevoerd met leveranciers, zegt Roorda.

De pluimveehouders, verenigd in de NVP, zeggen dat de sector dat niet kan betalen. Getroffen kippenboeren hebben zelf ook schade geleden, volgens de NVP samen minimaal 150 miljoen.

Fipronil

Miljoenen eieren werden teruggehaald uit de supermarkten en andere bedrijven, omdat ze fipronil bevatten, een luizenbestrijdingsmiddel.

Er zijn twee mensen opgepakt, de bestuurders van het bedrijf dat het gif leverde. Morgen worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besluit dan of ze langer vast blijven zitten. Ze zitten in beperking, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

STER reclame