Een voorraad eieren bij een getroffen pluimveehouder
NOS Nieuws

Het eierschandaal met fipronil: hoe het zover kwam

Kamerleden komen terug van reces voor een debat over de eiercrisis. De crisis zelf lijkt voorbij, nu alle eieren in de supermarkt weer veilig zijn. Maar politici hebben nog veel vragen over hoe het zover heeft kunnen komen.

Het nieuws over de gifstof fipronil in eieren domineert het nieuws sinds begin deze maand. Mocht je door alle berichten de draad een beetje zijn kwijtgeraakt, hierbij een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

November 2016

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een anonieme tip over het gebruik van fipronil in de pluimveesector. De gifstof wordt gebruikt door het bedrijf Chickfriend uit Barneveld. De voedselwaakhond concludeert na onderzoek dat er geen direct gevaar is voor de volksgezondheid. Het verboden middel zou alleen worden gebruikt voor het ontsmetten van de stallen en daardoor niet in de eieren zijn terechtgekomen.

Juni 2017

In eieren van een leghenbedrijf in België wordt fipronil aangetroffen. Het bedrijf legt de link met Chickfriend. België stelt Nederland eind juni op de hoogte van deze vondst.

7 juli 2017

De NVWA voert een inspectie uit bij Chickfriend, maar er wordt geen fipronil gevonden. Uit de administratie blijkt dat het antiluismiddel van het bedrijf waarin de stof zou zitten bij veel Nederlandse pluimveebedrijven is gebruikt. De NVWA neemt daarop monsters bij aantal bedrijven.

Eind juli

Uit de monsters blijkt dat de eieren van acht pluimveebedrijven besmet zijn met fipronil. De NVWA start uit voorzorg met het blokkeren van de pluimveebedrijven die ook het middel hebben gebruikt. Zij mogen geen eieren meer leveren. Uiteindelijk worden 180 bedrijven stilgelegd.

De voedselwaakhond waarschuwt voor eieren met fipronil. Eieren met de code 2-NL-4015502 zijn een acuut gevaar voor de volksgezondheid, die niet gegeten moeten worden.

Begin augustus

Supermarkten halen de besmette eieren uit de schappen. Honderdduizenden eieren worden vernietigd. Nog niet alle monsters van de 180 pluimveebedrijven zijn gecheckt, de NVWA versnelt het onderzoek.

Daaruit blijkt dat 138 pluimveebedrijven voorlopig dicht moeten blijven. Ook in eieren van deze bedrijven is het bestrijdingsmiddel fipronil aangetroffen.

De controleurs zetten een lijst online met schadelijke eiercodes, zodat iedereen kan nagaan of hij besmette eieren in huis heeft.

Augustus

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat ook in andere landen besmette eieren zijn terechtgekomen. Na België heeft het eierschandaal ook Duitsland bereikt en in Frankrijk worden bedrijven gesloten.

Later blijkt dat ook eieren met fipronil zijn gevonden in Zweden, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Denemarken en Zwitserland.

10 augustus

De twee bestuurders van Chickfriend worden aangehouden. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Het tweetal zit nog steeds vast.

14 augustus

De eierverkoop in de supermarkten is weer normaal. Hun schade loopt in de tientallen miljoenen.

16 augustus

Het kabinet heeft een onderzoek naar het eierschandaal ingesteld en hoopt dat dit eind van het jaar klaar is.

De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de crisis. Een meerderheid van de Kamer wil opheldering over de besmetting van Nederlandse eieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl