Kamerleden terug van reces om eiercrisis
De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag in het zomerreces over de eiercrisis. Een meerderheid van de Kamer wil van minister Schippers en staatssecretaris Van Dam opheldering over de besmetting van Nederlandse eieren met fipronil.
Alleen de woordvoerders landbouw onderbreken hun zomervakantie, de rest van de Tweede Kamer hoeft niet naar Den Haag te komen.
Om bloedluizen te bestrijden hebben pluimveehouders hun stallen laten schoonmaken door het bedrijf Chickfriend. Daarbij werd een middel gebruikt waaraan de verboden stof fipronil was toegevoegd en dat is in de eieren terechtgekomen. Er moesten miljoenen eieren worden teruggeroepen en de export naar het buitenland stopte.
Chickfriend
De Kamerleden willen onder meer weten wat er precies is gedaan met de informatie van een tipgever aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De tipgever heeft in november 2016 gewaarschuwd voor het gebruik van fipronil in het bestrijdingsmiddel en toen ook al Chickfriend genoemd, maar pas in juni is de NVWA in actie gekomen.
In een brief aan de Tweede Kamer gisteravond erkennen de bewindslieden dat de tipgever al expliciet wees naar Chickfriend.
Eerder hebben Schippers en Van Dam gezegd de Kamer bewust niet op de hoogte te hebben gebracht van het mogelijk gebruik van fipronil in de pluimveesector. De tip maakte deel uit van een al lopend strafrechtelijk onderzoek en in het belang van dat onderzoek zweeg het kabinet.
Niet stemmen over moties
Het is nog onbekend welke dag de Kamerleden volgende week een zogenoemd algemeen overleg hebben. Zo'n debat is niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer en er kan ook niet gestemd worden over ingediende moties. Voor een officiële stemming moet wel de hele Tweede Kamer aanwezig zijn. De kans bestaat dat het stemmen over fipronil-moties wordt uitgesteld tot begin september, als de Tweede Kamer weer aan het werk is.
Probleem is wel dat staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw op 1 september begint als lid van de Raad van Bestuur bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Sommige Kamerleden zeggen nu al dat Van Dam in dat geval later aan zijn nieuwe functie moet beginnen, omdat hij eerst het eierdebat volledig moet afronden.