NOS NieuwsAangepast

Kabinet zei bewust niets over fipronil-tip van vorig jaar

Het kabinet heeft vorige week bewust niet aan de Kamer gemeld dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al in november een anonieme tip had gekregen over het gebruik van fipronil in de pluimveesector.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijven minister Schippers en staatssecretaris Van Dam dat ze dat niet konden doen, omdat de tip deel uitmaakte van een al lopend strafrechtelijk onderzoek. In het belang van dat onderzoek zweeg het kabinet.

Laksheid

Het bericht dat de voedselwaakhond al vorig jaar een anonieme tip had gekregen over fipronil, deed veel stof opwaaien. De Tweede Kamer eiste uitleg. De Belgische minister van Landbouw beschuldigde Nederland van laksheid. Ook in België is het middel aangetroffen in eieren.

In de brief schrijven Schippers en Van Dam nogmaals dat de tip alleen ging over het gebruik van fipronil bij het ontsmetten van de stallen. Er was geen aanleiding om te denken dat het giftige middel ook in de eieren terecht kon komen.

Achteraf spijt

Daarom werd er ook geen extra onderzoek naar gedaan. Achteraf hebben de betrokken instanties daar spijt van. "Met de kennis van nu over de omvang van het gebruik en de aanwezigheid van fipronil in eieren" zou het bureau dat de risico's beoordeelt anders hebben geoordeeld, staat in de brief. Er werd alleen een strafrechtelijk onderzoek gestart, maar verder niet ingegrepen.

Toch blijft die instantie, het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammering (BuRo), van mening dat er slechts sprake is van een klein risico voor de volksgezondheid.

Capaciteit

Fipronil staat niet op de lijst van stoffen waarop ons voedsel regelmatig gecontroleerd wordt. De NVWA wil dat daar verandering in komt, rekening houdend met de beperkte capaciteit van de laboratoria van het instituut.

De Tweede Kamer heeft inmiddels veel vragen gesteld over de kwestie. Het kabinet belooft die uiterlijk begin volgende week te beantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl