Twee arrestaties bij invallen om fipronil-affaire
In Nederland en België zijn er op verschillende adressen invallen gedaan vanwege het eierschandaal. Daarbij zijn twee verdachten aangehouden uit Barneveld en Zaltbommel. Het gaat om twee bestuurders van Chickfriend, het bedrijf dat vermoedelijk fipronil heeft toegepast in pluimveebedrijven. Hun woningen zijn doorzocht.
De eigenaren worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van fipronil in stallen met legkippen.
Ook in Bergen op Zoom en in de buurt van Uden zijn er huiszoekingen geweest. In Ede is een opslagloods doorzocht. Daarnaast werden nog twee locaties in Nederland op verzoek van de Belgen doorzocht.
Er zijn naast administratie ook waardevolle goederen zoals auto's, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om een gezamenlijke actie van België en Nederland in een strafrechtelijk onderzoek.
België
De inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft in Nederland het onderzoek uitgevoerd.
In België zijn er op 11 plekken huiszoekingen geweest. Het zou gaan om desinfecteerbedrijven die het giftige anti-luizenmiddel fipronil gebruikten. Daarbij is ook belastend materiaal in beslag genomen. Er zou ook een inval bij een veearts zijn geweest.
Eerdere inval
Het fipronil-schandaal begon in België. De fipronil die in Nederlandse eieren is terechtgekomen, zou afkomstig zijn van het bedrijf Poultry-Vision uit het Belgische Weelde. Poultry-Vision verkocht een product met fipronil aan Chickfriend uit Barneveld om er bloedluizen mee te bestrijden. De Belgische omroep VRT meldt dat er op 19 juli al een inval is geweest bij Poultry-Vision.
Fipronil is een stof die gebruikt wordt in diergeneesmiddelen tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Het mag niet gebruikt worden bij dieren die deel uitmaken van de voedselketen.