NOS NieuwsAangepast

Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor besmette eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de eieren van meerdere pluimveebedrijven. Bij de eieren van één van die bedrijven is zelfs sprake van een direct gevaar voor de volksgezondheid, stelt de NVWA.

Bij de eieren van waarschijnlijk tientallen andere pluimveehouders is het gevaar minder, maar wordt kinderen afgeraden om ze te eten. In de eieren zit fipronil, een anti-luizenmiddel dat verboden is in de voedselketen.

Vorige week werd bij zeven bedrijven fipronil in eieren aangetroffen. Het ging om pluimveehouders die allemaal een behandeling tegen bloedluis hadden laten uitvoeren door Chickfriend, een bedrijf uit Barneveld. De NVWA sloot vervolgens uit voorzorg zo'n 180 pluimveebedrijven die voorkwamen in de administratie van Chickfriend. Van direct gevaar voor de volksgezondheid was geen sprake, zei de NVWA toen.

Uit onderzoek van zo'n honderd van die bedrijven is gebleken dat de eieren van zeker dertig pluimveehouders besmet zijn. Bij één daarvan is de overschrijding van de norm zo groot dat iedereen wordt afgeraden om de eieren te eten, bij de andere bedrijven wordt consumptie dus alleen afgeraden voor kinderen.

Het is onduidelijk om hoeveel eieren op de Nederlandse markt het gaat. De NVWA schat dat 20 procent van de pluimveehouders het betreffende anti-luizenmiddel heeft laten gebruiken. Dat betekent echter nog niet dat fipronil bij al die bedrijven in gevaarlijke gehaltes in de eieren is terechtgekomen.

Albert Heijn zei vanavond nog geen uitsluitsel te kunnen geven over of er eieren van de getroffen bedrijven in de schappen liggen of hebben gelegen. "Je kunt je voorstellen dat elke supermarkt nu aan het bekijken is waar hun eieren vandaan komen", aldus een woordvoerder.

Honden en katten

Fipronil is een insecticide dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt beschouwd als licht giftig. Het wordt veel gebruikt om luizen te bestrijden bij bijvoorbeeld honden en katten. Bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen is het verboden omdat het bij consumptie in grote hoeveelheden schade kan toebrengen aan bijvoorbeeld de lever, de schildklier en de nieren.

Onduidelijk is nog of Chickfriend wist dat er fipronil in het bestrijdingsmiddel zat. Het bedrijf zou het middel hebben gekocht in België. Chickfriend heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op de zaak.

Ruimen

Brancheorganisatie LTO Nederland is geschrokken van het grote aantal pluimveehouders met fipronil in hun eieren. Het is de vraag hoe ze hun kippen kunnen ontgiften, zegt voorzitter Hubers van de afdeling pluimveehouderij.

In het uiterste geval kiezen de bedrijven ervoor om alle kippen te ruimen. Een aantal pluimveehouders is daar al mee begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl