In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Tientallen pluimveebedrijven op slot om anti-luizenmiddel

De eieren van tientallen pluimveebedrijven zijn mogelijk besmet met fipronil, een irriterende stof. Tientallen bedrijven mogen daarom voorlopig geen eieren, leghennen of mest meer afvoeren, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De betrokken bedrijven kregen onlangs allemaal van hetzelfde pluimvee-servicebedrijf een behandeling tegen bloedluis. Het vermoeden bestaat dat daar fipronil in zat. Dat middel wordt veel gebruikt om luizen bij honden en katten te bestrijden.

Het pluimvee-servicebedrijf is volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Noord ChickFriend in Gelderland. De NVWA heeft alle bedrijven die dit jaar met ChickFriend hebben gewerkt "uit voorzorg" geblokkeerd. Of ChickFriend wist dat er fipronil in het bestrijdingsmiddel zat, is niet bekend.

Gevaar voor gezondheid

Volgens de NVWA is er tot nu toe in eieren geen concentratie fipronil aangetroffen die een gevaar vormt voor de gezondheid. "Bij langdurige consumptie van eieren die fipronil bevatten, kunnen er mogelijk wel schadelijke effecten optreden", aldus de NVWA.

Vlooien

Een pluimveehouder uit Barneveld die anoniem wil blijven, zegt met ChickFriend te hebben samengewerkt. "Ze hebben ruim een jaar geleden een bestrijdingsmiddel bij mij gebruikt en ik heb sindsdien geen bloedluis gehad", zegt hij tegen Omroep Gelderland. Volgens de man weten hij en andere pluimveehouders amper welke middelen bestrijders gebruiken.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO beschrijft fipronil als een licht irriterende stof. Blootstelling kan leiden tot schade aan nier, lever of schildklier.

Advertentie via Ster.nl