ANP

Geen of maar weinig pluimveehouders zullen failliet gaan door het fipronil-schandaal, want de sector is in zijn geheel gezond. Dat zegt topman Wiebe Draijer van de Rabobank.

"Een enkel faillissement is natuurlijk niet uit te sluiten", zegt Draijer. "Maar de sector heeft een goede buffer. We moeten ze nu helpen om deze moeilijke fase door te komen." Zo'n tachtig procent van de pluimveehouders is klant van Rabobank. Voor de bank is het dus van belang om de sector te helpen.

De bank biedt uitstel van afbetaling van kredieten en creëert financiële ruimte om nieuwe kippen te kopen. "We bekijken per bedrijf wat de passende oplossing is", zegt Draijer.

Export

De export is erg belangrijk voor de Nederlandse pluimveesector: twee van de drie Nederlandse eieren gaan de grens over. Volgens de Rabo-topman is het van belang dat de export weer op het oude niveau komt. "Als er in het buitenland niet snel meer vertrouwen komt in het Nederlandse ei, kan dat flink in de papieren gaan lopen."

Dat beaamt Hubert Andela van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren Anevei. "De export komt schoorvoetend weer op gang, maar de imagoschade van het Nederlandse ei lijkt in het buitenland groter dan in eigen land."

Andela maakt zich vooral zorgen over de onderhandelingen met Duitse supermarkten, die in de herfst starten. "Nederlandse eierboeren hebben geen goede onderhandelingspositie. Eerst door de ophokplicht, en nu door het fipronil-schandaal."

STER reclame