Overheden willen 'enkele miljoenen' voor campagne na fipronil-schandaal
De provincie Gelderland en acht gemeenten uit Utrecht en Gelderland willen dat er een noodfonds komt voor de pluimveesector. De overheden hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, die morgen over de eiercrisis debatteert in de commissie Economische Zaken.
Het geld is niet bedoeld voor individuele bedrijven, zegt Jan Jacob van Dijk, gedeputeerde van de provincie Gelderland in het NOS Radio 1 Journaal. "Een groot probleem waar we tegenaan lopen, is dat de overheid niet zomaar geld aan afzonderlijke bedrijven mag geven. Dat is ongeoorloofde staatssteun", zegt hij.
Export
Fipronil is tegen de regels in gebruikt bij het bestrijden van bloedluis bij kippen. De giftige stof kwam in eieren terecht, waarna de producten werden teruggeroepen en vernietigd. De export kreeg een harde klap. Een voorlichtingscampagne in het buitenland moet de pluimveesector weer uit het slop trekken, vinden de lokale overheden.
"De export stokt omdat men denkt dat de eieren uit Nederland onveilig zijn", zegt Van Dijk. Vooral Duitsland zou niet meer aan het Nederlandse ei willen. "Dat wantrouwen kun je oplossen door een goede voorlichtingscampagne op te zetten, zodat de export weer op gang komt."
Miljoenen
De woordvoerders landbouw in de Tweede Kamer komen terug van zomerreces om over het schandaal te debatteren. De pluimveesector alleen kan het benodigde geld niet opbrengen, zegt Van Dijk. "De sector ligt op zijn rug omdat er zoveel schade is. Het Rijk moet even die ondersteuning bieden om de sector er echt weer bovenop te helpen."
Hoeveel geld er precies moet komen is niet geheel duidelijk. "Exacte bedragen heb ik niet voor ogen. Het gaat niet om honderden miljoenen, maar om enkele miljoenen."