Bloemenzee op de Ramblas ANP

Het dodental van de aanslagen in Spanje van vorige week donderdag is opgelopen naar vijftien. Het nieuwe slachtoffer is een man die doodgestoken werd aangetroffen in zijn auto. Hij werd donderdag al gevonden, maar niet eerder aan de aanslagen gekoppeld. Dat hebben de regionale autoriteiten bekendgemaakt.

De auto werd gekaapt door Younes Abouyaaqoub, de chauffeur van het busje waarmee de aanslag werd gepleegd. Hij sloeg te voet op de vlucht, waarschijnlijk via de overdekte markt Boquería op de Ramblas, en eiste later de auto van het slachtoffer op.

Ook hebben de autoriteiten bekendgemaakt dat de imam die waarschijnlijk de terreurcel van twaalf man leidde, is omgekomen bij de explosie van gasflessen in een huis in Alcanar. Daarmee zijn op Abouyaaqoub na alle leden van de cel uitgeschakeld.

Levensgevaar

Tot nu toe stond het dodental op veertien. Dertien mensen kwamen om toen ze werden aangereden door het busje op de Ramblas in Barcelona. Een vrouw kwam enkele uren later om het leven bij een aanslag in de kustplaats Cambrils. Inmiddels is van alle slachtoffers de identiteit vastgesteld.

Van de meer dan 120 gewonden liggen er nog 50 in het ziekenhuis. Negen van hen verkeren in levensgevaar.

De slachtoffers zijn gisteren herdacht in een mis in de wereldberoemde basiliek Sagrada Familia van Gaudí. Die werd bijgewoond door het koninklijk paar, premier Rajoy en andere hoogwaardigheidsbekleders. Op de Ramblas ligt een bloemenzee om de slachtoffers te gedenken.

STER reclame