De Turkse president Erdogan met op de achtergrond de Duitse bondskanselier Merkel EPA
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Erdogan: stem niet op Merkel of Schulz

De Turkse president Erdogan heeft Turken in Duitsland opgeroepen niet te stemmen op de CDU-partij van Angela Merkel, de SPD van Martin Schulz of Die Grünen. Hij noemt die partijen "vijanden van Turkije". Erdogan wil dat Duitse Turken stemmen op partijen die niet meedoen aan de "anti-Turkse politiek".

De oproep van Erdogan leidt in Duitsland tot veel verontwaardiging. Minister Gabriel (SPD) van Buitenlandse Zaken noemt het een nooit eerder vertoonde inmenging in de soevereiniteit van Duitsland. Hij zegt dat Erdogan de Turken in Duitsland wil verdelen en roept op de boycot te negeren, om te laten zien dat Erdogan geen macht in Duitsland heeft.

"Anti-Turks"

Duitsland is volgens Erdogan verantwoordelijk voor de spanningen op dit moment tussen beide landen. Hij beschuldigt de SPD en CDU van anti-Turkse stemmingmakerij om stemmen te winnen. "Ik roep daarom al mijn burgers op, deze partijen nooit te steunen", aldus de president na het vrijdaggebed.

Welke partij wel zijn goedkeuring draagt, zei hij er niet bij. Alle partijen die op dit moment kans maken om in het Duitse parlement te komen, zijn kritisch over de koers en handelwijze van Erdogan.

Verkiezingen

In Duitsland wonen meer dan 3 miljoen Duitsers met Turkse wortels, van wie 1 miljoen hun stem mogen uitbrengen op 24 september. Erdogans oproep kan vooral de sociaal-democratische SPD en de links-liberale partij Die Grünen stemmen kosten. Zij kregen bij eerdere verkiezingen veel stemmen van Duitse Turken.

De relatie tussen beide landen bereikte vorige maand, na een reeks van diplomatieke rellen, een dieptepunt na de arrestatie van de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) verscherpte het reisadvies en raadde Duitse bedrijven af in Turkije te investeren.

Ook de onderhandelingen rondom de vrijlating van Deniz Yücel, correspondent van de Duitse krant Die Welt, zitten muurvast. Hij wordt door Erdogan gegijzeld, zei Gabriel onlangs nog.

STER reclame