Minister Gabriel en president Erdogan bij een ontmoeting vorige maand in Ankara
NOS NieuwsAangepast

Duitsland eist opheldering van Turkije over detentie mensenrechtenactivist

De Turkse ambassadeur in Duitsland heeft op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn uitleg moeten geven over de arrestatie en detentie van een Duitse mensenrechtenactivist in Turkije en vier activisten met andere nationaliteiten.

De ambassadeur is "klip en klaar" te verstaan gegeven dat deze arrestaties onbegrijpelijk zijn, zegt het ministerie.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel neemt de zaak hoog op. Hij onderbreekt zijn vakantie en keert morgen terug naar Berlijn.

Amnesty

De Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner, de Turkse Amnesty International-directeur Idil Eser en de anderen werden op 5 juli opgepakt toen zij op een eiland bij Istanbul een cursus internetveiligheid volgden. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen van deelname aan een "gewapende terroristische organisatie".

Een Turkse rechtbank besliste gisteren dat de arrestanten, onder wie Steudtner en Eser, hun proces in gevangenschap moeten afwachten. Of en wanneer het tot een proces komt, is niet bekend.

'Schertsvertoning'

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat het OM de activisten om politieke redenen heeft opgepakt. "Het is een voorwendsel om legitiem mensenrechtenwerk te dwarsbomen. De rechtbank, die geacht wordt het recht en de rechtstaat te dienen, was bereid om aan deze schertsvertoning mee te werken."

Amnesty International sprak eerder van een politiek gemotiveerde heksenjacht. En ook bondskanselier Merkel sprak de overtuiging uit dat de arrestatie van Steudtner "absoluut ongerechtvaardigd" is.

Journalist

In Turkije zit ook nog altijd de Turks-Duitse Deniz Yücel vast. Zijn werkgever, de Duitse krant Die Welt, heeft in Turkije een klacht ingediend tegen zijn detentie. Volgens de krant is het vastzetten van de journalist in strijd met de grondwet.

"Wij zetten alle juridische middelen in om de persvrijheid van onze correspondent en onze uitgeverij te verdedigen, zei WeltN24-topvrouw Stephanie Caspar.

Yücel zit sinds februari vast. Hij wordt beschuldigd van "propaganda voor terreur" en "aanzetten tot haat". Volgens Die Welt zit Yücel vast omdat hij over gehackte e-mails van de Turkse minister van Energie Berat Albayrak heeft geschreven. Albayrak is de schoonzoon van president Erdogan.

Militairen

Een ander pijnpunt in de Turks-Duitse relatie is de weigering van Turkije om Duitse politici toe te laten om Duitse militairen in Turkije te bezoeken.

In eerste instantie ging het om Duitsers op de luchtmachtbasis Incirlik. Die zijn inmiddels naar Jordanië overgeplaatst. Vorige week werd duidelijk dat de politici ook niet welkom zijn op het NAVO-steunpunt Konya. NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg probeert te bemiddelen in het conflict.

Bij de spanningen tussen Turkije en Duitsland speelt mee dat Turkse officieren politiek asiel in Duitsland hebben gekregen. Dat was na de mislukte staatsgreep in Turkije. De militairen zijn bang dat ze bij terugkeer in Turkije worden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl