Amnesty International
NOS NieuwsAangepast

Directeur Turkse Amnesty-afdeling blijft vastzitten

De directeur van de Turkse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International moet in de gevangenis blijven, heeft een Turkse rechter bepaald. Ook vijf andere mensenrechtenactivisten moeten in de cel blijven, in afwachting van hun proces. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Onder hen zijn een Duitser en een Zweed. Vier anderen zijn vrijgelaten, maar blijven wel verdachte.

De politie arresteerde de directeur van Amnesty begin deze maand in een hotel op het eiland Buyukada, in de buurt van Istanbul. Zij volgde samen met negen andere activisten een workshop computerveiligheid door de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos. Een maand daarvoor werd ook de voorzitter van de Turkse afdeling van Amnesty gearresteerd. Ook hij zit nog altijd vast.

De openbaar aanklager wilde de tien eigenlijk allemaal achter de tralies houden, maar de rechter ging daar niet in mee, melden Turkse media.

Amnesty reageert woedend op het nieuws en wil dat alle activisten worden vrijgelaten. "De waarheid en gerechtigheid zijn totale vreemden geworden in Turkije", zegt de secretaris-generaal van Amnesty International. "We weten nu dat opkomen voor mensenrechten in Turkije een misdaad is geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl