Een demonstrant in Flörsheim wil dat Yücel wordt vrijgelaten
NOS Nieuws

Duitse journalist langer vast in Turkije

De Duits-Turkse journalist Deniz Yücel blijft voorlopig vastzitten. Een Turkse rechter heeft het voorarrest van de correspondent van de krant Die Welt verlengd.

Yücel werd bijna twee weken geleden opgepakt. Hij wordt verdacht van het verspreiden van terroristische propaganda en van opruiing.

Volgens Die Welt is Yücel gearresteerd omdat hij een artikel heeft geschreven over gelekte e-mails van de Turkse minister van Energie Albayrak. Daarin schreef Yücel onder meer over hoe de minister het volk beïnvloedt door valse berichten op Twitter te zetten. Albayrak is een schoonzoon van president Erdogan.

Het voorarrest in Turkije kan tot vijf jaar duren. De advocaten van Yücel tekenen beroep aan tegen het besluit van de rechter.

Merkel

Bondskanselier Merkel heeft afkeurend gereageerd op het besluit van de Turkse rechter. Ze noemt de berichten "bitter en teleurstellend".

"De maatregel is onevenredig hard, vooral omdat Yücel zich vrijwillig heeft gemeld bij de Turkse justitie toen die hem wilde ondervragen", zegt Merkel.

De Duitse regering zal bij de Turkse autoriteiten aandringen op een eerlijke en rechtvaardige behandeling van Yücel.

Verblijfsverguning

Yücel werkt sinds mei 2015 voor Die Welt. De Turkse regering trok zijn persaccreditatie eerder al in, maar omdat hij ook een Turks paspoort heeft, kon hij nog steeds zijn werk doen.

Buitenlandse journalisten hebben normaal gesproken een accreditatie nodig in Turkije. Zonder die accreditatie krijgen ze geen verblijfsvergunning en moeten ze het land uit.

Persvrijheid

De persvrijheid in Turkije staat al langer onder druk, maar sinds de couppoging in juli vorig jaar worden journalisten nog harder aangepakt en aan banden gelegd. Zo voerde de Turkse regering begin deze maand een verbod in voor tv-zenders om te berichten over terroristische aanslagen.

Er zijn sinds de mislukte staatsgreep al honderden journalisten opgepakt en tientallen redacties opgedoekt. Vorig jaar werd ook de Nederlandse columniste Ebru Umar opgepakt in Turkije. Zij kwam na een dag weer op vrije voeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl