AFP
NOS NieuwsAangepast

Turkse tv mag geen verslag meer doen van aanslagen

De persvrijheid in Turkije wordt verder beperkt. De Turkse regering verbiedt tv-zenders om verslag te doen van terroristische aanslagen.

Zo mogen tv-zenders de lopende programma's bij een terreuraanslag niet meer onderbreken voor een nieuwsuitzending.

Ook is het niet toegestaan om beelden van de aanslag of de hulpverlening die erop volgt uit te zenden. Verder zijn ooggetuigenverslagen, analyses en commentaren vanaf nu verboden.

De zenders mogen van president Erdogan nog wel onder in beeld met een tekst de officiële mededelingen van de autoriteiten laten zien. Volgens correspondent Lucas Waagmeester betekent dit dat de regering nu iedere vorm van onafhankelijke informatievoorziening bij een aanslag onmogelijk heeft gemaakt.

'In Turkije gaat het bijna op z'n Noord-Koreaans'

Om de tv-zenders te dwingen zich aan de nieuwe regels te houden, zijn er ingrijpende straffen. "Bij een overtreding kan de media-autoriteit beslissen dat een tv-zender voor een dag op zwart moet. Bij meerdere overtredingen kan de licentie van een zender worden ingetrokken. Dat betekent dat de omroep helemaal niet meer kan uitzenden."

In de problemen

De Turkse regering kondigde bij aanslagen al vaker een verbod af om beelden ervan uit te zenden. Maar tot nu toe hielden zelfs de meest regeringsgezinde omroepen zich daar niet aan. Zo'n verbod werd ook nauwelijks gehandhaafd. Vanaf nu is dat anders, verwacht Lucas Waagmeester. "Wie nog iets uitzendt over aanslagen, komt in de problemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl