Bekenden van Baybasin bij de gevangenis in Vught
NOS NieuwsAangepast

'Koerd Baybasin zat te lang in isolatiecel'

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin heeft te lang onnodig in een isolatiecel in Vught gezeten, heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald. De 60-jarige Baybasin moet een schadevergoeding krijgen, oordeelde de RSJ.

Baybasin zat vorig jaar veertien dagen in afzondering nadat er over de gevangenis waar hij toen zat, in Heerhugowaard, een vliegtuigje was gevlogen met de tekst 'Free Baybasin Now'. Hij werd overgeplaatst naar de gevangenis in Vught, waar hij de tijd in de isolatiecel doorbracht. Baybasin vond zijn verblijf in die isolatiecel onnodig en diende een klacht in bij de beroepscommissie van de RSJ.

Baybasin zit sinds 2002 een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer het leidinggeven aan een criminele organisatie en het opdracht geven tot moord. Hij zegt dat hij het slachtoffer is van een samenzwering: de Turkse overheid zou hem achter de tralies willen omdat hij zich sterk maakte voor de Koerden.

Onlangs werd een nieuw proces voor de Koerd afgewezen omdat er geen gronden zijn voor een herziening van de veroordeling, liet de advocaat-generaal bij de Hoge Raad weten. De Hoge Raad gaat nog naar het herzieningsverzoek kijken, maar in de regel wordt het advies van de advocaat-generaal overgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl