NOS Nieuws

Koerd Baybasin overgeplaatst naar Vught

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin is vannacht per helikopter overgeplaatst van de gevangenis in Heerhugowaard naar Vught. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Over de reden van de overplaatsing wil de woordvoerder niets kwijt, maar Baybasins advocaat Van der Plas vermoedt dat het te maken heeft met een vliegtuigje dat zaterdag over de gevangenis in Heerhugowaard vloog. Aan het vliegtuig zat een lint met de tekst 'Free Baybasin now'.

Van der Plas noemt de overplaatsing buitenproportioneel en schandalig. "Deze man heeft achttien jaar vastgezeten. Hij heeft nooit een vluchtpoging ondernomen." De actie met het vliegtuigje was een initiatief van een burger, zegt ze. Baybasin zelf had er volgens Van der Plas niets mee te maken.

Volgens de advocaat gaat Baybasin er in Vught op achteruit in vergelijking met Heerhugowaard. "Daar zat hij in een project voor lang gestraften. Hij had daar meer vrijheid dan hij in Vught kan krijgen."

Baybasin zit een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer het leiding geven aan een criminele organisatie en het opdracht geven tot moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl