Bekenden van Baybasin bij de gevangenis in Vught
NOS NieuwsAangepast

Baybasin moet staat ruim 1,5 miljoen euro terugbetalen

De Turkse Koerd Hüseyin Baybasin, die in 2002 tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld, moet de staat ruim 1,5 miljoen euro betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. Volgens het hof heeft Baybasin het bedrag overgehouden aan afpersing. Het hoger beroep in de ontnemingszaak tegen Baybasin liep al sinds 2005.

Het Openbaar Ministerie had ruim twee miljoen euro geëist, maar het hof komt mede door de overschrijding van de termijn van het beroep tot een lager bedrag. De redelijke termijn voor een hoger beroep is twee jaar.

Baybasin leidde volgens het hof niet alleen een criminele organisatie die in heroïne handelde, maar beschikte ook over een afdeling die soms met geweld schulden inde.

Herzieningsverzoek

Er loopt nog een herzieningsverzoek tegen de levenslange veroordeling voor het medeplegen van een moord, pogingen tot uitlokking daartoe, gijzeling en drugshandel.

Volgens Baybasin is hij het slachtoffer geworden van een samenzwering. Dinsdag doet de Hoge Raad een uitspraak over het verzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl