ANP
NOS NieuwsAangepast

Demonstraties bij kippenboeren die kiezen voor ruimen

Zes dierenbelangenorganisaties gaan vandaag protesteren bij pluimveebedrijven die kippen gaan ruimen die besmet zijn met fipronil. De protesten vinden plaats bij twee pluimveebedrijven in Drenthe.

De dierenbelangenorganisaties spanden vrijdag een kort geding aan tegen de ruimingen. De rechter stelde ze niet in het gelijk. Er wordt gedemonstreerd bij een bedrijf in Odoornerveen met 60.000 kippen en een bedrijf in Witteveen met 72.000 kippen, schrijft RTV Drenthe. Gisteren werden al zeker 300.000 kippen geruimd.

Naar verwachting zullen in Nederland in totaal een miljoen kippen worden geruimd, zegt Eric Hubers van brancheorganisatie LTO. Een precieze schatting is moeilijk te maken, omdat bedrijven kunnen kiezen om alle beesten af te maken of om ze schoon te krijgen.

Boeren kunnen ook kiezen hun dieren op 'dieet' te zetten. Fipronil hoopt zich op in het buikvet en naar verwachting gaat de stof tegelijk met het vet de kip uit.

Daarna duurt het zeker nog zes weken voordat de kippen weer 'schoon' zijn. Ze kunnen pas weer geld opleveren wanneer ze fipronil-vrij zijn. Daarom kiezen bedrijven met vooral oudere kippen, die binnenkort toch naar de slacht moeten, vaker om te ruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl