NOS NieuwsAangepast

'Idee om maar twee drankjes te mogen bestellen op festival stompzinnig'

Bezoekers van evenementen moeten voortaan niet meer dan twee drankjes tegelijkertijd kunnen halen bij een bar. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) pleit daarvoor. De maatregel zou de kans verkleinen dat alcoholische dranken worden doorgegeven aan jongeren onder de 18.

Het is bij wet verboden om alcohol te verstrekken aan mensen van onder de 18, maar die regel blijkt op festivals en andere grote evenementen lastig te handhaven. Er worden zelden boetes uitgedeeld aan jongeren die de wet overtreden.

Wel kunnen horecabedrijven worden bestraft als ze alcohol verkopen aan klanten die drankjes doorgeven aan jongeren van onder de 18. Omdat dat in de praktijk soms lastig te controleren is, zijn de bedrijven niet blij met de regels. Volgens STAP kan barpersoneel beter optreden als mensen nog maar twee drankjes tegelijkertijd mogen kopen.

Alcoholmisbruik

"Het is niet zo dat mensen zelf niet meer dan twee drankjes mogen drinken", legt STAP-directeur Wim van Dalen uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar als iemand tien glazen haalt is de kans groter dat er een van wordt doorgegeven aan een jongere die nog niet mag drinken."

Daarnaast wil het instituut het aantal jongeren dat door alcoholmisbruik in het ziekenhuis belandt, terugdringen. Volgens Van Dalen zijn dit jaar tientallen jongeren in het ziekenhuis terechtgekomen die te veel hadden gedronken op festivals.

'Stompzinnig voorstel'

Een woordvoerder van Mojo Concerts, dat onder meer het festival Lowlands organiseert, noemt het voorstel van STAP "stompzinnig en totaal niet realistisch".

Hij zegt dat bezoekers van onder de 18 een speciaal polsbandje dragen op Lowlands en dat aan hen geen alcohol wordt verkocht. Ook wordt erop toegezien dat zij geen alcohol krijgen van anderen. "Het lijkt ons dan ook een schot hagel om alle festivalgangers te verbieden meer dan twee biertjes te halen. Zo werkt het nu eenmaal niet op een festival."

'Onhandig'

Volgens Van Dalen is de maatregel bedoeld als signaal aan barpersoneel en bezoekers van grote evenementen. Hij hoopt dat gemeenten de regel invoeren en handhaven op festivals.

Als dat gebeurt, is een tray met bier halen er op grote evenementen niet meer bij. Dat betekent ook dat bezoekers vaker moeten lopen om drankjes te halen. "Dat kan inderdaad onhandig zijn", erkent Van Dalen desgevraagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl