Tussen de touwen schieten blijkt een flinke uitdaging
Aangepast

Bij dit voetbaltoernooi drink je vóór de wedstijd

Je kent het wel: lekker potje voetballen met vrienden. En nadien natuurlijk een biertje om de wedstrijd te vieren - of van je af te drinken. Studenten in Groningen halen de derde helft van een voetbaltoernooi naar voren: om aandacht te vragen voor Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Bas Mentink organiseerde samen met vier medestudenten van de minor Event Management van de Hanzehogeschool De Derde Helft: een ludiek voetbaltoernooi waar vriendenteams vóór het toernooi moeten drinken, blazen en voetballen. "We willen aantonen wat alcohol met je lichaam doet als je sport. En waarom je vooral na de wedstrijd niet achter het stuur moet kruipen."

'Drinken hoort erbij na voetbal'

Er komen tien teams op het evenement af, in totaal 85 deelnemers. En nog voor de eerste wedstrijd gespeeld is, staan de tafels vol met bier. Hanze-student Jeroen heeft er al zes op. "Een standaard vrijdagavondje eigenlijk. Jeroen schept op dat hij nog prima kan voetballen. "Zelfs zonder bier kun je niet voetballen", roepen zijn teamgenoten.

Alle deelnemers krijgen zes consumptiemunten en een Bob-sleutelhanger. Martijn Oosterveld is namens de Bob-campagne van VVN aanwezig. "Wij willen dat sporters ook na de derde helft nuchter achter het stuur stappen. Drinken na het voetballen hoort erbij, maar regel een Bob die je hele team naar huis brengt."

Dit evenement dient als pilot, vertelt Martijn. Komende week gaat Veilig Verkeer Nederland rond de tafel met de KNVB om te kijken of het evenement in heel Nederland kan worden gehouden. "Dit moet je zien als ludieke actie. En hopelijk vertel je op je club wat je ervaart als je te veel drinkt en sport." We willen echt laten ervaren wat alcohol met je doet. Als je niet kan voetballen, moet je ook niet deelnemen aan het verkeer."

Hanze-student Pascal vindt het een ontzettend leuk initiatief. "Toen ik de pitch hoorde, was ik gelijk enthousiast en besloot ik een team te maken." En hij heeft de moed erin, aan het begin van het toernooi. Ik heb nu nog maar vier bier op. De enige andere keer dat ik dronken voetbalde, scoorde ik drie keer. Ik heb dus hoge verwachtingen."

Deel artikel: