Alcoholvrij en rechts varen: extra controles op pleziervaart
In Rotterdam worden recreatieschippers deze zomer extra gecontroleerd. De zeehavenpolitie gaat daartoe intensief samenwerken met het Havenbedrijf Rotterdam. Het gaat onder meer om alcoholcontroles.
De controles vinden plaats in het stadsgebied van Rotterdam: daar vaart zowel de beroeps- als de recreatievaart. Het doel van de samenwerking is vooral dat recreatieschippers veilig door de haven varen.
Nederland telt ongeveer 400.000 recreatievaartuigen. Een groot deel daarvan maakt gebruik van rivieren en kanalen waar ook zee- en binnenvaartschepen varen. Voor een schipper is het onder meer belangrijk om te weten wat hij moet doen als er achter hem opeens een schip opdoemt.
"We hopen natuurlijk niet dat er een aanvaring plaatsvindt", zegt René de Vries, havenmeester van Rotterdam. "Gelukkig gaat er niet zo veel mis. Dat willen we graag zo houden."
De mensen van Havenbedrijf Rotterdam mogen geen boetes uitschrijven. Als iemand te veel heeft gedronken moet altijd de zeehavenpolitie worden ingeschakeld. "Nu werken ze dag en nacht samen, daarom gaan we het deze zomer ook echt gezamenlijk aanpakken", vertelt De Vries.
In 2015 zei het havenbedrijf Rotterdam al schoon genoeg te hebben van recreanten die gevaarlijke situaties op het water veroorzaken. Toen bleek ook dat het aantal ongelukken met plezierjachten en motorbootjes in tien jaar tijd meer dan verdubbeld was, van 198 in 2004 naar 493 in 2014.
"We zien er dus vooral op toe dat mensen aan de goede kant varen en dus niet in het midden van de rivier", zegt havenmeester De Vries. "Rechts houden dus. Verder controleren we ook of mensen een zwemvest dragen."
Net als in het wegverkeer ligt op het water de wettelijke grens van alcoholgebruik op 0,5 promille. Hoeveel drankjes dat zijn hangt van een aantal factoren af: welk soort alcohol, leeftijd en gewicht. Maar over het algemeen is één glas nog toegestaan, twee niet meer.
Er is geen standaardboete voor overmatig alcoholgebruik op het water, zoals bij alcoholovertredingen op de weg. Maar de boete kan zomaar een paar honderd euro zijn. De hoogte van de straf wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.