NOS Nieuws

Havenbedrijf Rotterdam is 'onervaren' pleziervaart zat

'Pleziervaart niet gewend aan dynamiek Rotterdamse haven'

De Rotterdamse haven is een druk knooppunt: alle soorten vaartuigen komen er bij elkaar, of het nu een plezierjacht is van 6 meter of een cruiseschip van 360 meter. Dat levert soms gevaarlijke situaties op, vooral doordat recreanten zich niet aan de vaarregels houden.

Het Havenbedrijf Rotterdam is het nu zat en wil dat de politie sneller boetes uitschrijft. De zorgen van het havenbedrijf zijn niet onterecht: in de afgelopen tien jaar is het aantal ongelukken met plezierjachten en motorbootjes meer dan verdubbeld, van 198 in 2004 naar 493 vorig jaar.

Onervaren

Vooral een botsing tussen een jacht en een vrachtschip kan ernstige gevolgen hebben. Zo'n tien keer per jaar is er sprake van grote schade of komen er zelfs mensen om het leven.

"De recreatievaart is te onervaren om in dit drukke havengebied te varen", zegt de havenmeester van Rotterdam, René de Vries. "Ze varen vaak midden op de rivier, waar ze stuurboord (rechts) van het vaarwater moeten houden. Daardoor zitten ze de grote zee- en binnenvaartschepen onnodig in de weg. Ze varen af en toe ook de havens in, wat verboden is."

Dode hoek

Om het gevaar op het water in te dammen, worden recreanten die zich niet aan de regels houden vanaf nu bekeurd, zo heeft het Havenbedrijf Rotterdam besloten. "Waarschuwen helpt niet meer, nu gaan we helaas verbaliserend optreden", stelt De Vries.

Omdat de pleziervaart op de rivieren niet verboden kan worden, is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt en goed oplet. "Ze moeten vooral goed om zich heen kijken", zegt De Vries. "Ook naar achteren, want de zeeschepen en binnenvaartschepen hebben een dode hoek, dus de eerste paar honderd meter vóór hun schip is niet goed te zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl