Een bootje van de Libische kustwacht brengt geredde bootvluchtelingen weer terug naar de Afrikaanse kust
NOS NieuwsAangepast

Plotseling veel minder bootvluchtelingen naar Italië, onduidelijk waarom

Het aantal bootvluchtelingen dat Italië binnenkomt daalt. Vooral in de afgelopen maand is er sprake van een drastische terugloop, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In het eerste half jaar van 2017 zijn 95.215 vluchtelingen geregistreerd. Dat zijn er bijna 3 procent minder dan de 97.892 in dezelfde periode van 2016, ook al kwamen er in vijf van de zeven maanden juist meer vluchtelingen aan.

"De daling is ontstaan in de maand juli", zegt Italië-correspondent Mustafa Marghadi. "Toen is er nog niet de helft van het aantal vluchtelingen van diezelfde maand vorig jaar binnengekomen. "Verhoudingsgewijs komen er vooral in de zomer veel vluchtelingen, omdat de Middellandse Zee dan relatief rustig is. Dat ze nu wegblijven, heeft een grote invloed op de cijfers over het hele jaar."

Een bewezen oorzaak is er nog niet, benadrukt Marghadi. "Maar vluchtelingenorganisatie IOM denkt dat het komt door een combinatie van factoren." Zo heeft de Libische kustwacht recent versterking gekregen, bijvoorbeeld in de vorm van schepen uit Italië. Daardoor worden meer vluchtelingenbootjes al bij de Libische kust onderschept.

"Die opgepikte mensen komen dan in detentiecentra terecht. Veel mensen zouden geen zin meer hebben om die helse tocht een tweede keer te maken." Het IOM stuurt nu steeds meer mensen vanuit Libië terug naar hun thuisland, zegt Marghadi. "Vroeger ging er maar af en toe zo'n vlucht. Nu vertrekken ze dagelijks"

Eritreeërs

Een andere factor is de drastisch teruggelopen immigratie van Eritreeërs. Die vormen normaal een grote groep in de vluchtelingenstroom. Ze kunnen gemakkelijk een visum krijgen, omdat het land een voormalige kolonie is van Italië. De Eritreeërs vormen ook een grote groep onder de asielzoekers in Nederland. Waarom ze deze zomer veel minder komen, is onduidelijk.

Volgens Marghadi wordt in Italië niet met veel gejuich gereageerd op de cijfers. De regering wil de migratieproblematiek hoog op de agenda houden, zegt hij. "Het is een langgekoesterde wens van Italië dat andere EU-landen meer vluchtelingen opnemen, omdat de opvanglocaties hier zo goed als vol zitten. Door te roepen dat de maatregelen die mede door de EU zijn ingesteld beginnen te werken, verdwijnt die urgentie en zullen EU-landen minder bereid zijn om daarbij te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl