Rubberboot met vluchtelingen bij Lesbos
NOS NieuwsAangepast

EU besluit: geen rubberboten meer naar Libië

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De export van rubberboten naar Libië wordt aan banden gelegd. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag besloten. Ook de export van buitenboordmotoren wordt lastiger. De ministers hopen zo de smokkelaars dwars te zitten die de rubberbootjes gebruiken om vluchtelingen de zee op te sturen.

Alleen kopers die kunnen aantonen dat de boten worden gebruikt als sloep voor de visserij mogen van de EU voortaan nog een boot importeren. De maatregelen gaan meteen in. "We proberen zo het businessmodel van de smokkelaars te kraken", aldus Federica Mogherini, de buitenlandchef van de EU.

Operatie Sophia

De ministers hebben nog geen besluit genomen over het verlengen van Operatie Sophia, waarmee EU-landen mensensmokkel op de Middellandse Zee tegengaan. Schepen die meedoen aan die missie patrouilleren en brengen routes van mensensmokkelaars in kaart, maar ze pikken ook veel bootvluchtelingen op en brengen die vervolgens naar Italië.

Met name Italië wil geen verlenging, omdat alle vluchtelingen in dat land aankomen. De Italiaanse minister wil door zijn voet dwars te zetten opnieuw een signaal afgeven dat voortaan ook andere Europese landen de vluchtelingen moeten opnemen.

België maakte dit weekend bekend ook niet meer deel te willen nemen aan de missie. Volgens de Belgische staatssecretaris Theo Francken heeft het varen met marineschepen op de Middellandse zee een aanzuigende werking. "Het is waanzin. We moeten dat niet meer doen", aldus Francken.

Mogherini zegt dat de ministers nog een paar weken de tijd hebben om een besluit te nemen over de verlenging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl