EPA

Het vrij verkeer van personen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie stopt in maart 2019. Dat heeft een woordvoerder van de Britse premier May gezegd. Dan is de twee jaar onderhandelingstijd voorbij en moet de brexit een feit zijn.

Afgelopen week pleitte minister Hammond van Financiën nog voor een overgangsperiode waarin de details van de scheiding tussen de Britten en de EU kunnen worden besproken. Volgens hem zijn de economische gevolgen van een harde brexit te groot.

Arbeiders uit EU broodnodig

Veel Britse bedrijven vrezen dat een abrupte beëindiging van het vrije verkeer ze veel gaat kosten als er nog geen akkoord met de EU is over hoe er wel met immigratie wordt omgegaan. Zo zeggen veel groente- en fruitteeltbedrijven dat er zonder EU-migranten niet genoeg mensen te vinden zijn die het werk willen doen.

De laatste tijd spreekt het kabinet niet met één mond. Verschillende ministers laten uiteenlopende geluiden horen over hoe de brexit moet worden aangepakt. Tijdens de vakantie van premier May uitte Hammond dus zijn zorgen over een harde brexit.

Hardliners

Liam Fox, de minister die verantwoordelijk is voor de uittreding, ontkende vervolgens in een interview met de Sunday Times dat er overeenstemming is dat EU-burgers ook na de brexit gewoon in Groot-Brittannië kunnen blijven werken en leven.

Vandaag zegt May dus via een woordvoerder dat er op het gebied van migratie van een transitieperiode geen sprake kan zijn. Zij kiest de kant van de hardliners.

Leveren

Nu er definitief geen transitieperiode komt moet er haast gemaakt worden met het opstellen van de regels voor mensen die werken en wonen in Groot-Brittannië en voor Britten die in de EU werken en wonen. "May moet nu echt snel gaan leveren, anders raken straks heel veel mensen in de problemen", zegt correspondent Suse van Kleef.

Ook op het gebied van toerisme is er nog niets duidelijk. Moet je straks bijvoorbeeld een visum aanvragen om Groot-Brittannië te kunnen bezoeken of kun je gewoon met je paspoort het land binnen? Volgens Van Kleef moet dit allemaal binnen de komende twee jaar duidelijk worden.

STER reclame