De twee hoofdonderhandelaars van de brexit: David Davis en Michel Barnier
Aangepast

'Britse regering was ooit een Rolls-Royce, maar nu een Trabant'

De eerste echte brexit-onderhandelingen zijn vandaag in Brussel van start gegaan. Uiterlijk in maart 2019 moet er een akkoord zijn, anders worden de Britten simpelweg uit de Europese Unie gezet en verliezen ze alle handelsvoordelen die ze nu hebben.

Maar twijfel en verdeeldheid bij de Britse Conservatieve regering zitten de onderhandelingen over de brexit in de weg. Peter Wilding, oud-woordvoerder van de Conservatieven in het Europees Parlement beschrijft de situatie als volgt: "De Britse regering mag vroeger hebben geleken op een Rolls-Royce, het is nu meer een Trabant."

"De wielen zijn al van de regering afgevallen: premier Theresa May heeft geen autoriteit meer, ze heeft geen meerderheid en haar kabinet ligt uit elkaar", zegt Wilding.

'Britse regering was ooit een Rolls-Royce, maar nu een Trabant'

Wij zijn geen land dat wegloopt voor zijn schulden.

Philip Hammond, Britse minister van Financiën

De verdeeldheid van de Conservatieve partij speelt al langer. Vooral over de economische koers van het land. Aan de ene kant zijn er de economische liberalen die willen vasthouden aan een strak budget en bezuinigingen. En aan de andere kant willen de economische nationalisten dat de staat meer gaat uitgeven en minder gaat bezuinigingen.

En over hoeveel de Britten de EU schuldig zijn aan toegezegde begrotingsbijdragen klonk eerder vanuit Londen nog dat er niets zal worden betaald. "De EU kan naar zijn geld fluiten", zei minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Maar dat harde 'no' is inmiddels vervangen door een gematigder geluid. De Britse minister van Financiën Philip Hammond zegt dat de honderd miljard euro die Brussel volgens geruchten zou eisen belachelijk is, maar dat er wel te praten valt. "Wij zijn geen land dat wegloopt voor zijn schulden", zei hij tegen de BBC.

Er is geen Churchill-figuur die het land kan verbinden. De Rolls-Royce is echt total loss.

Peter Wilding, oud-woordvoerder Conservatieven

Dus weet niemand nu precies hoe de brexit eruit moet zien. Wilding: "De Conservatieve partij zit in een gevaarlijke positie. Het zou zo maar kunnen dat we de komende maanden zien dat ministers hun ontslag indienen. En de situatie zal nog ernstiger worden door economische problemen als gevolg van de brexit."

Wilding denkt dat de onderhandelingen over de brexit zullen mislukken omdat een deel van de Conservatieve partij helemaal geen deal met de EU wil. "De situatie is echt een ramp voor het Verenigd Koninkrijk én voor de Conservatieve partij."

"De brexit verdeelt het land zoals nog nooit iets het land heeft verdeeld. En er is geen Churchill-figuur die het land kan verbinden. De Rolls-Royce is echt total loss."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl