Details brexit-plannen May bekend, twistpunten blijven
Premier May heeft details bekendgemaakt over haar brexit-plannen voor Europese burgers die in Groot-Brittannië wonen. "We willen dat u in het Verenigd Koninkrijk blijft", zei ze tegen de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, en ze zei te hopen dat ze "hun zorgen kan wegnemen". Maar er zitten wel beperkingen aan die voorstellen, die de Europese Unie niet accepteert.
Donderdag maakte May op de EU-top de grote lijnen van de plannen bekend. De details staan in een 20 pagina's tellend document dat de regering vandaag heeft gepubliceerd.
Adders
Alle EU-burgers die legaal ten minste vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk wonen, krijgen een permanente verblijfsvergunning en kunnen hun echtgenoot en kinderen laten overkomen. Degenen die later zijn gekomen, na een nog te bepalen datum, krijgen twee jaar de tijd om "hun status te regelen".
De EU is het al niet eens met die termijnen. EU-onderhandelaar Barnier vindt dat iedereen, of hij nou korter of langer dan vijf jaar in Groot-Brittannië woont, moet kunnen blijven.
Er zitten nog meer adders onder het gras. Groot-Brittannië wil het recht hebben om "zware en verstokte" criminelen terug te sturen naar hun EU-land van herkomst, ook als ze al heel lang in Groot-Brittannië wonen.
Een ander twistpunt: mensen die het Verenigd Koninkrijk langer dan twee jaar verlaten, verliezen hun permanente verblijfsvergunning.
Aanvechten
Gezinsherenigingen worden ook moeilijker. Iedereen die langer dan vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk woont kan zijn gezin laten overkomen, maar vanaf de dag dat de Britten uit de EU treden kan dat niet meer. Ook mensen met een permanente verblijfsvergunning moeten dan door een procedure, voordat ze hun partner en kinderen naar Groot-Brittannië kunnen halen.
EU-burgers die een beslissing over hun verblijfsstatus willen aanvechten, moeten dat doen voor een Britse rechter, zegt de Britse regering. De EU wil dat het Europees Hof van Justitie dit soort zaken behandelt, maar dat is volgens de Britten uitgesloten. "Het Europees Hof van Justitie zal geen zeggenschap hebben in het Verenigd Koninkrijk."