Theresa May op de top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Niet iedereen mag na brexit in VK blijven

De Britse premier Theresa May heeft op de Europese top in Brussel haar eerste voorstel op tafel gelegd in de brexit-onderhandelingen. Ze stelt voor dat alleen mensen die op het moment van de brexit langer dan vijf jaar in Groot-Brittannië wonen gegarandeerd in het land mogen blijven.

De planning is dat de brexit in het voorjaar van 2019 een feit is. In dit voorstel van May zou daardoor iedereen die na maart 2014 in het Verenigd Koninkrijk is gaan wonen, zijn permanente verblijfsstatus kwijtraken.

Dit betekent echter niet dat iedereen die daaraan niet voldoet het land uit moet. May wil een coulanceregeling instellen waardoor mensen de mogelijkheid krijgen om te blijven tot ze vijf jaar in het land zijn. Aansluitend krijgen ze dan een 'normale' verblijfsstatus. De details van die coulanceregeling zijn nog niet duidelijk.

Minder genereus

May heeft het voorstel tijdens het diner op de top gepresenteerd. De premier kondigt al een aantal weken aan dat ze met een 'eerlijk' voorstel zou komen voor Europeanen in het Verenigd Koninkrijk. Ze biedt de blijvers na de brexit dezelfde gezondheidszorg, pensioenen, toeslagen en onderwijs aan als gewone Britten.

Toen deze plannen eerder al duidelijk werden werd er door Brusselse diplomaten terughoudend gereageerd. De EU eist bij de onderhandelingen dat alle EU-burgers na de brexit dezelfde status moeten houden als ze nu hebben.

Doorverwijzen

Premier Rutte laat weten dat hij het voorstel heeft gehoord, maar dat hij er niet inhoudelijk op gaat reageren. Rutte zegt dat de Europese regeringsleiders het plan doorverwijzen naar de brexit-onderhandelaar.

De Duitse bondskanselier Merkel noemt Mays voorstel "een goede start". Ze benadrukt dat er nog veel geregeld moet worden, zoals wie de rekening gaat betalen van de brexit en "de kwestie Ierland".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl