1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Hoe John McCain de afschaffing van Obamacare torpedeerde

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Met een operatielitteken boven zijn wenkbrauw - vorige week werd bij hem hersenkanker vastgesteld - stond senator John McCain voor de Senaat. Mede dankzij hem zouden de Republikeinen een nipte meerderheid hebben om het door hen zo gehate Obamacare na zeven jaar gedag te zeggen.

De senator van Arizona was speciaal voor de stemming teruggevlogen naar Washington. President Donald Trump had hem een held genoemd. "Geweldig dat je terugkomt om te stemmen, bedankt John", schreef hij op Twitter.

Een opmerkelijke tweet. Tijdens Trumps campagne was de heldenstatus van McCain namelijk juist het mikpunt van spot. "Ik heb liever helden die niet gevangen zijn genomen", zei hij toen over McCain - die vijf jaar vastzat nadat hij als legerpiloot in de Vietnamoorlog was neergeschoten boven vijandelijk gebied.

Begin deze week leek de strijdbijl begraven. Maar op het laatste moment besloot McCain de geplande aanpassing van Obamacare te torpederen.

Hij liep naar voren tijdens de stemming, stak zijn arm uit en wachtte een seconde of vijf. "Nee", zei hij daarna en draaide zijn duim richting de vloer. De schrikreacties van de overige senatoren zijn duidelijk te zien en horen.

Het moment van McCain

De meest dramatische avond in de Senaat van de recente geschiedenis, kopt The Washington Post. De wraak van McCain op Trump, beschrijft The Independent de daad van 80-jarige Republikein.

Correspondent Wouter Zwart vindt die laatste kop overdreven. "In alle eerlijkheid: wraak speelt geen rol voor hem. McCain heeft volgens mij vooral geluisterd naar zijn kiezers."

Zwart legt uit dat in McCains staat Arizona veel mensen de vruchten hebben geplukt van de door Obama ingevoerde verplichte zorgverzekering. Volgens The New York Times zo'n 391.000. "Dat zijn armen die daarvoor hun hele leven niet verzekerd waren geweest", zegt Zwart.

Laten we niet opnieuw dezelfde fout maken.

John McCain

Als Republikein is de senator fel tegen het volgens hem rampzalige en peperdure Obamacare. Maar er moet wel een degelijk alternatief zijn voordat het wordt afgeschaft. Zwart: "Daar is een klein clubje binnen de partij - achter gesloten deuren - mee aan de slag geweest. Het laatste plan werd 's middags bekendgemaakt en 's avonds moesten ze er al over stemmen."

Die ondemocratische werkwijze stuitte McCain tegen de borst en hij stemde tegen. CNN maakte een analyse van de reacties van alle senatoren in de zaal:

Vanavond zei McCain dat het tijd is voor een fresh start. Dat Democraten en Republikeinen samen om de tafel moeten om de omstreden zorgwet aan te pakken. Om "politieke spelletjes" achter zich te laten en een besluit te nemen dat "het best uitpakt voor alle Amerikanen".

"Ik heb steeds gezegd dat een van de grootste fouten van Obamacare was, dat het erdoor is geramd door de Democraten zonder een enkele Republikeinse stem. Laten we niet opnieuw dezelfde fout maken."

McCain is inmiddels weer terug naar zijn thuisstaat voor verdere behandeling van zijn hersenkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl