AFP
NOS NieuwsAangepast

Senaat VS gaat tóch praten over afschaffen Obamacare

De Senaat in de VS heeft gestemd: er mag een debat komen over het afschaffen van Obamacare. Vijftig senatoren stemden voor en vijftig stemden tegen zo'n debat, waarna vice-president Pence de doorslag gaf. Bij een gelijk aantal stemmen in de Senaat mag de vice-president de beslissende stem uitbrengen.

De Democraten keurden het debat en bloc af. Zij werden gesteund door twee Republikeinen: Susan Collins en Lisa Murkowski.

De Republikeinen in de Senaat probeerden vorige week al tot twee keer toe tot een debat te komen, maar kregen toen niet genoeg stemmen bij elkaar.

Trumpcare

Uit het debat moet blijken of er in de Senaat een meerderheid is voor het afschaffen van Obamacare. De meest voor de hand liggende optie is een ontwerp-zorgwet die in mei door het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen.

In die zorgwet vervalt de verplichte zorgverzekering, krijgen staten meer te zeggen over de zorg, krijgen verzekeraars meer vrijheid en wordt Medicaid (soort zorgtoeslag) voor een groot deel afgebroken.

Gisteren deed Trump nog een uiterste oproep om een einde te maken aan de zorgwet van oud-president Obama. Hij hield een tv-toespraak vanuit het Witte Huis, samen met een aantal Amerikaanse gezinnen die hij "de slachtoffers van Obamacare" noemde. De gezinnen zouden door de zorgwet in de problemen zijn gekomen.

Trump beloofde dat met zijn zorgwet veel meer mensen keuzevrijheid krijgen, omdat de overheid veel minder zal bepalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl