Reuters
NOS NieuwsAangepast

Falen zorgwet legt grote verschillen bloot binnen Republikeinse partij

De Republikeinen keken er al zeven jaar naar uit: het afschaffen en vervangen van Obama's gehate zorgwet. Ze hebben het in het Congres voor het zeggen, maar toch mislukte het plan volledig.

Vier Republikeinse senatoren wilden er maandag niet mee instemmen. Zij vertegenwoordigen grote ideologische verschillen binnen de Grand Old Party.

"De meerderheid in de Senaat is alleen een succes als alle neuzen in de partij dezelfde kant opstaan", zegt Amerika-correspondent Wouter Zwart. "En dat is niet het geval bij het vervangen van dit gigantische zorgstelsel met een budget van wel 100 miljard dollar per jaar."

De vier Republikeinse senatoren die het zorgplan openlijk torpedeerden, komen uit tegenoverstelde kampen binnen de partij. Ze hebben uiteenlopende redenen voor hun kritiek.

Voor twee van de vier is de financiële steun voor honderdduizenden arme gezinnen het belangrijkste onderwerp. De senatoren Jerry Moran en Susan Collins vinden de voorgestelde bezuinigingen op het zogeheten Medicaid niet acceptabel. Die bezuiniging was een onderdeel van de afgeschoten zorgwet.

Maar waar Collins een gematigde Republikein is, is Moran juist tamelijk conservatief. Hij was zelfs een van de eersten die voorstelden om Obamacare af te schaffen. Dat Moran zich nu bedenkt, komt door zijn thuisstaat Kansas. Veel inwoners zijn er erg blij met de zorgwet. "Er zijn mensen die zeggen dat ze beter af zijn en ik geloof ze", zei Moran eerder deze maand.

De senatoren moeten hun achterban in de staat waar ze zijn verkozen tevreden houden. Uit veel staten kwam scherpe kritiek op de Republikeinse zorgwet die Obamacare moest vervangen.

Alles afbreken

Ook in de ultra-conservatieve vleugel van de Republikeinse partij zijn senatoren openlijk tegen de nieuwe zorgwet. Volgens Rand Paul en Mike Lee gaat het huidige plan helemaal niet ver genoeg. Zij vinden dat mensen vrij moeten kunnen kiezen hoe ze zich verzekeren. Ieder zorgplan bestempelen ze al snel als bemoeienis van de staat.

Wouter Zwart: "De conservatieve vleugel wil het liefst alles wat met Obamacare te maken heeft afbreken, ze wil de verzekeringsplicht afschaffen en bezuinigen op het collectief meebetalen aan de armenzorg."

 • Reuters
  De ultra-conservatieve Republikeinse senator Rand Paul
 • Reuters
  De gematigde Republikeinse senator Susan Collins
 • Reuters
  De ultra-conservatieve Republikeinse senator Mike Lee
 • Reuters
  De conservatieve Republikeinse senator Jerry Moran

Intussen gaat het in de Senaat niet meer over de vervangende wet. Even was er nog sprake van dat er alleen gestemd zou worden over het afschaffen van Obamacare, maar ook daar was geen meerderheid voor te vinden.

Dat betekent allemaal niet dat Obamacare zelf perfect is, zegt Wouter Zwart. "Het is zeer kostbaar, op veel plaatsen is de premie flink omhoog gegaan en is er weinig zorgkeuze."

Misschien niet ideaal dus, maar veel Amerikanen zijn er intussen wel gewend aan geraakt. Door de wet hebben voor het eerst vooral de lagere inkomens een zorgverzekering.

De beste oplossing voor iedereen zou daarom het repareren van Obamacare zijn, denkt Wouter Zwart: "Niet repeal, niet replace, maar repair."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl