NOS NieuwsAangepast

Bitcoin wordt niet gesplitst: geen nucleaire bom in bitcoin-land

Een splitsing van bitcoin is van de baan. En dat is positief nieuws voor alle gebruikers van de populaire cryptovaluta, zegt Jouke Hofman van Bitonic.

Vorige week werd de bitcoingemeenschap het alsnog eens over veranderingen in de software, waardoor het aantal transacties per seconde wordt verhoogd. "Met deze verandering blijft bitcoin interessant voor iedereen", zegt Hofman.

Bitonic was een van de handelaren die van plan was om de handel in bitcoin per 31 juli stil te leggen, wegens onzekerheid over de mogelijke splitsing. Die splitsing was voor bitcoin heel ernstig geweest, zegt Hofman. "Sommige mensen vergeleken het met een nucleaire bom die zou afgaan in bitcoin-land."

Verdeeldheid

Onder de voorstanders van de veranderingen waren veel bitcoin-handelaren. Zij wilden aanpassingen doorvoeren om beter te kunnen handelen. Dat werd vanwege de grote belangstelling steeds moeilijker. Ook wilden ze bitcoin uitbreiden met allerlei toepassingen.

De miners die de bitcoin produceren en profiteren van de boekingskosten, waren tegen de plannen. Zij waren bang dat zij na de update minder geld zouden krijgen voor het faciliteren van de handel in bitcoins.

Omdat de gebruikers het niet eens konden worden met de miners, dreigde een splitsing van de munt.

Ze lagen op ramkoers, zegt Hofman. "Gebruikers hebben het stuur afgezaagd en de remmen doorgeknipt. Zij konden niet meer van koers veranderen. De enige manier om een botsing tegen te gaan, was als de miners aan het stuur zouden draaien. En dat hebben ze nu gedaan."

Vooruitgang

Dat er nu meer transacties per seconde kunnen worden uitgevoerd dan voorheen, is positief voor de gebruikers en de handelaren. Maar het belangrijkst is het signaal dat de crisis is afgewend, zegt Hofman.

"Het feit dat we als bitcoin-gemeenschap, ondanks de verschillen, toch vooruitgang kunnen boeken. En dat zoiets als bitcoin niet stil komt te vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl