Bitcoins
NOS Nieuws

Hackers stelen 58 miljoen euro van bitcoinbeurs

Bitcoinbeurs Bitfinex, waar handelaren in ruil voor fysieke valuta bitcoins kunnen kopen, is getroffen door een hack. Daarbij is voor 58 miljoen euro aan bitcoins gestolen. Hoe de roof op de in Hongkong gevestigde beurs kon plaatsvinden wordt nog onderzocht. Voor hoeveel euro er totaal werd verhandeld is onduidelijk.

Bitfinex heeft de handel in bitcoins stilgelegd. Op internetforum Reddit worden gebruikers op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Uit reacties blijkt dat men twijfelt of de beurs deze klap kan overleven.

"Voor Bitfinex is dit heftig", zegt Jouke Hofman van bitcoin-handelaar Bitonic.nl tegen de NOS. "Zij moeten waarschijnlijk opdraaien voor de kosten en zullen dit wellicht niet overleven. Het probleem zit vooral in de manier waarop de handel in bitcoins wordt beveiligd."

Normaal gesproken wordt een deel van de bitcoins opgeslagen in een zogenoemde cold wallet, zegt Hofman. Dit is een computer die niet verbonden is met het internet, waardoor de schade bij diefstallen beperkt blijft. Het lijkt erop dat Bitfinex deze niet had of niet goed gebruikte.

De beurs maakte overigens wel gebruik van meerdere handtekeningen, die het overmaken van grote hoeveelheden bitcoins moesten voorkomen. Dit systeem lijkt niet goed te hebben gefunctioneerd.

Volwassener

"Deze zaak is best wel groot", concludeert Hofman. "Bitcoin is naar aanleiding van deze roof flink in waarde gedaald. Daarnaast denk ik dat de meeste mensen hadden gehoopt dat bitcoin na de malaise met Mount Gox volwassener was geworden."

Bitfinex is één van de grootste bitcoinbeurzen. Het is niet de grootste roof. In 2014 vroeg Mount Gox - de bekendste handelsplaats - faillissement aan nadat er voor 480 miljoen dollar aan bitcoins was verdwenen. Slechts een klein deel werd teruggevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl