Afzettingen bij de Israëlische ambassade in Amman EPA

In de Jordaanse hoofdstad Amman heeft zich gisteren een schietincident voorgedaan in de Israëlische ambassade. Daarbij zijn twee Jordaniërs omgekomen en is een Israëliër gewond geraakt.

Volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken opende een beveiligingsmedewerker van de ambassade het vuur toen hij in een appartement werd aangevallen door een van de Jordaniërs.

Timmerbedrijf

Op het moment van de schietpartij waren er een aantal werknemers van een timmerbedrijf en de Jordaanse eigenaar van het pand in het appartement. Volgens lokale media waren zij er om meubels te vervangen.

Toen een van de Jordaniërs de beveiliger van achteren neerstak met een schroevendraaier, opende die het vuur. Daarbij kwam de aanvaller direct om het leven, schrijft de Israëlische krant Haaretz. De pandeigenaar werd ook geraakt en overleed later aan zijn verwondingen. De Israëlische beveiliger is met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Wat tot de confrontatie leidde is nog onbekend.

Diplomatieke missie

Sinds het incident zitten alle ambassademedewerkers vast op de ambassade, zegt correspondent Ankie Rechess.

"Israël wilde ze naar het eigen land laten terugkeren, inclusief de beveiliger. Maar dat hebben de Jordaanse autoriteiten niet toegelaten, ondanks de regels van de Weense Conventie, die immuniteit geeft aan de diplomatieke missie."

Een pro-Palestijnse demonstratie in Amman van afgelopen vrijdag EPA

Het incident houdt ongetwijfeld verband met de felle protesten tegen Israël van de afgelopen week tegen het plaatsen van detectiepoortjes op de Tempelberg in Jeruzalem, zegt Rechess. "Het is heel moeilijk los te koppelen van de gebeurtenissen rond de Al-Aqsamoskee, waar Jordanië de jurisdictie over heeft."

Na de plaatsing van de detectiepoortjes gingen in Amman en elders in Jordanië duizenden mensen de straat op, waarbij tot een jihad tegen Israël werd opgeroepen. In Jordanië wonen veel Palestijnen.

STER reclame