Beveiligingscamera bij de toegangswegen naar de Tempelberg AFP

Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag zeker 25 Palestijnen opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger zijn de arrestanten lid van de Palestijnse beweging Hamas.

De arrestaties volgen op de confrontaties tussen Israëliërs en Palestijnen van de afgelopen week. De aanleiding daarvoor is de aanslag van vorige week vrijdag, waarbij drie Arabische Israëliërs twee Israëlische politieagenten doodschoten in de Oude Stad in Jeruzalem. De aanvallers werden gedood door Israëlische veiligheidstroepen.

Naar aanleiding van de aanslag besloot Israël metaaldetectiepoortjes en beveiligingscamera's te plaatsen bij de wegen naar de Tempelberg, een heilige plek voor zowel joden als moslims. Dit leidde tot woede onder de Palestijnen.

Op de Westelijke Jordaanoever werden drie Israëlische burgers doodgestoken en bij rellen bij de Tempelberg kwamen drie Palestijnen om het leven. Israël stuurde vervolgens extra militairen naar de Westelijke Jordaanoever.

Veiligheidsraad

Morgen komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om te praten over de spanningen in Jeruzalem.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Turkije en Egypte hebben met elkaar gebeld over de kwestie. Eerder sprak de Turkse minister al met ambtgenoten uit Pakistan, Oezbekistan en Jordanië over de zaak, meldt de Turkse krant Hürriyet.

STER reclame