Situatie Israël blijft gespannen, VN-Veiligheidsraad met spoed bijeen
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag bijeen om te praten over de situatie in Jeruzalem, waar het geweld tussen Israël en de Palestijnen de afgelopen week is opgelaaid. Zweden, Egypte en Frankrijk hebben de spoedzitting aangevraagd. "We moeten snel bespreken hoe we kunnen helpen bij deëscalatie", zei de Zweedse VN-ambassadeur.
Israël stuurde zaterdag extra militairen naar de Westelijke Jordaanoever en heeft huiszoeking gedaan bij de Palestijn die vrijdag drie Israëliërs doodstak. Groepen Palestijnse jongeren kwamen in Jeruzalem hard in aanraking met de politie.
Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid is bij andere schermutselingen net buiten Jeruzalem een Palestijn om het leven gekomen. Het geweld in Israël laaide op met de moord op twee politiemensen in de Oude Stad van Jeruzalem een week geleden. De daders waren drie Arabische Israëliërs.
Israël zette vervolgens detectiepoortjes neer bij de toegangspoorten van de Tempelberg, waar de voor moslims belangrijke Al-Aqsa-moskee staat. Ook mochten alleen moslims van boven de 50 en vrouwen naar het vrijdaggebed op de Tempelberg. Dat leidde tot felle protesten, waarbij drie Palestijnen om het leven kwamen.
Door een generaal van het Israëlische leger is voorgesteld de metaaldetectors te vervangen voor een alternatief, als de veiligheid maar is gegarandeerd. "We hebben een veiligheidsmaatregel nodig, geen religieuze of politieke." Zondag vergaderen de betrokken Israëlische ministers over de spanningen.
De Tempelberg is een heilige plek voor zowel joden als moslims. Israël veroverde Oost-Jeruzalem, waar de Tempelberg ligt, in de Zesdaagse Oorlog, in 1967. Er zijn afspraken gemaakt over de toegang tot de berg voor joden en moslims, maar het blijft een gebied waar vaak spanningen zijn.