Een gewonde man op de Tempelberg
NOS NieuwsAangepast

Palestijnen boos om toegangspoortjes, weer onrustig op Tempelberg

Op de Tempelberg rond de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem is het weer onrustig geweest. Er is onvrede over de detectiepoortjes die afgelopen weekend werden geïnstalleerd bij de toegangspoorten van de heilige plaats.

Afgelopen nacht kwam het tot gevechten tussen Palestijnen en Israëlische politieagenten. De politie werd bekogeld met stenen en agenten reageerden met traangas en rubberkogels. Daarbij raakten meer dan tien Palestijnen en twee agenten gewond. De nacht ervoor vielen er ook al gewonden bij ongeregeldheden.

Onrust bij de Tempelberg

Israël nam de extra veiligheidsmaatregelen na een Palestijnse aanslag vrijdag waarbij twee Israëlische agenten omkwamen. Het bestuur van de Al-Aqsa-moskee riep moslims op niet door de poortjes te gaan, omdat die in strijd zouden zijn met de status-quo. De Palestijnen zien de maatregelen als een agressieve daad van Israël.

Palestijnen wachten bij de detectiepoortjes die zijn geplaatst bij de Al-Aqsa-moskee

Gisteravond hebben enkele militante groeperingen uit de Gazastrook een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze waarschuwen dat het "vijandige beleid" van Israël rond de Al-Aqsa-moskee een vonk kan zijn die de hele regio doet exploderen. "We zullen niet toestaan dat de vijand onze moskee, onze heilige plekken schendt", citeert de Palestijnse krant Ma'an News.

Koning Salman van Saudi-Arabië zou geprobeerd hebben om te bemiddelen in de kwestie. De Tempelberg werd volgens Arabische media dit weekend weer geopend nadat Salman de Israëlische premier Netanyahu had opgeroepen om de heilige plek weer open te stellen. Dit zou hij hebben gedaan via het Witte Huis in Washington, maar die berichten worden niet door de Amerikaanse regering bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl