De begrafenis van een van de agenten in het noorden van Israël
NOS NieuwsAangepast

Palestijnen boos over detectiepoortjes bij Tempelberg

De Palestijnen weigeren de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg weer in gebruik te nemen. "We willen onze moskee terug zoals hij was toen wij er werden verdreven", zegt de directeur van de moskee.

De Israëlische autoriteiten sloten de Tempelberg vrijdag af na een aanslag op Israëlische agenten. Daardoor ging het vrijdaggebed op de Tempelberg niet door. De roep om de berg snel weer te openen klonk meteen vanuit moslimorganisaties overal ter wereld.

Vanochtend werd de heilige plaats in het oude centrum van Jeruzalem heropend voor publiek, maar bij de toegangspoorten zijn metaaldetectors en bewakingscamera's geplaatst. De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen.

In gebed bij detectiepoorten

De Al-Aqsa-moskee roept moslims op niet door de poortjes te gaan, omdat die een schending zouden zijn van de status-quo. Er werd ook een gebedsdienst gehouden bij de beveiligingsapparatuur.

Vrijdag openden drie mannen het vuur op een groep agenten bij een van de toegangspoorten van de Tempelberg. Twee Israëlische politieagenten kwamen daarbij om. De drie daders werden door collega-agenten doodgeschoten.

Condoleances

Premier Netanyahu heeft inmiddels een ontmoeting gehad met de nabestaanden van de omgekomen agenten. "Ik heb met de ouders van twee heldhaftige politiemannen gesproken en heb ze gecondoleerd met hun verschrikkelijke leed", zei hij.

De heilige plaats in Jeruzalem is niet meteen volledig toegankelijk. Moslims die willen bidden en toeristen mogen slechts gefaseerd naar binnen en niet alle toegangen zijn opengesteld.

Tempelberg Jeruzalem met de Leeuwenpoort, waar de schietpartij gebeurde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl