De Israëlische politie zet traangas in tegen demonstranten
NOS NieuwsAangepast

Drie doden bij geweld op de Tempelberg in Jeruzalem

Bij rellen op en rond de Tempelberg in Jeruzalem zijn drie doden gevallen. Onder hen zijn een Palestijnse jongen van 17 en een man van 24. De jongen van 17 zou zijn doodgeschoten.

Het is al dagen onrustig bij de Tempelberg, waar drie Israëlische Arabieren vorige week twee politieagenten doodden. Sindsdien kwam het al meerdere keren tot gevechten tussen Palestijnen en de Israëlische politie.

De politie gebruikte traangas, rubberkogels en waterkanonnen tegen de protesterende Palestijnen, die hen met stenen bekogelden. Zeker 41 Palestijnen raakten gewond bij de gevechten. 150 anderen zijn in het ziekenhuis behandeld nadat zij traangas hadden ingeademd.

Moslimleiders riepen vandaag uit tot een Dag van Woede, nadat Israël detectiepoortjes had neergezet om de veiligheid op de berg te garanderen. De Palestijnse president Abbas heeft uit protest het diplomatieke verkeer met Israël opgeschort.

Heilige plek

De berg, waar ook de al-Aqsa-moskee staat, is een heilige plek voor zowel joden als moslims. Ook het besluit van Israël om vandaag de toegang van moslims tot het vrijdaggebed op de Tempelberg te beperken, leidde tot spanningen. Alleen moslims van boven de 50 en vrouwen mochten naar de moskee.

Israël veroverde Oost-Jeruzalem, waar de Tempelberg ligt, in de Zesdaagse Oorlog, in 1967. Er zijn afspraken gemaakt over de toegang tot de berg voor joden en moslims, maar het blijft een gebied waar vaak spanningen zijn.

De Palestijnen, die Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van de door hen beoogde staat, noemen de beperkingen en installatie van detectiepoortjes een schending van die afspraken, maar Israël vindt de beperkingen noodzakelijk voor de veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl